Uhlířské špagety. Klasický italský pokrm si připravíte i doma, chce to jen trochu cviku

Zdroj: Shutterstock

Na mnoho chutných způsobů připravované těstoviny jsou známou dominantou Itálie. Kdo v této zemi někdy byl, ten jistě neodolal zdejším specialitám, v nichž hrají těstoviny všeho druhu hlavní roli. Jedním z oblíbených pokrmů jsou špagety carbonara.

Pod tímto názvem je u nás zná většina lidí. Někteří si je dopřávají v restauracích, jiní se do jejich přípravy pouští i doma. Tento pokrm u nás postupně zdomácněl pod názvem uhlířské špagety nebo jako takzvaná uhlířina.

Odkud špagety carbonara pochází?

Nejdříve alespoň pár slov o tom, odkud tento tradiční pokrm milovaný nejen Italy, ale i Čechy vlastně pochází.

Špagety carbonara jsou nejvíce spojovány s Římem a regionem Lazio, ale stejně jako u mnoha dalších italských jídel jejich původ vyvolává mnoho spekulací a debat. Někteří tento pokrm spojují s neapolskými těstovinami Cacio e Uova, tedy těstovinami politými rozpuštěným sádlem a šlehanými syrovými vejci a posypanými sýrem.

Podle webu La Cucina Italiana slovo carbonaro znamená hořák a uhlí, kvůli čemuž mnoho lidí věří, že toto jídlo bylo vytvořeno jako jednoduchý a zároveň vydatný pokrm pro muže pracující po celé dny venku.

Připravte si špagety po uhlířsku

I když je to na první pohled pokrm jednoduchý na přípravu, podle webu Jak Tak přece jen vyžaduje trochu cviku.

Na přípravu jedné porce špaget po uhlířsku potřebujete 80 g syrových špaget, 1 stroužek česneku, 30 g pancetty nebo anglické slaniny, 2 hrsti strouhaného parmezánu, 1 vajíčko, 10 g másla a sůl a pepř.

Nejdříve špagety uvařte v osolené vodě tak, jak jste zvyklí. Po uvaření ale vodu neslévejte, budete ji ještě potřebovat. Pancettu nebo anglickou slaninu nakrájejte na menší plátky, oloupejte česnek a lehce ho s pomocí nože rozmačkejte. Na pánvi nechte rozpustit máslo, na kterém poté společně s rozmačkaným česnekem osmahněte slaninu.

Vejce rozklepněte do hrnečku, opepřete, trochu osolte a rozšlehejte vidličkou. Vejce smíchejte s většinou sýra a promíchejte. Na pánev dejte uvařené špagety, přidejte jednu až dvě lžíce vody, která vám zbyla po vaření špaget, a pečlivě promíchejte. Odstavte z plotny a špagety zalijte směsí vajíčka a sýra. Míchejte, dokud se vše krásně nespojí. Na závěr posypte osmaženou cibulkou a zbytkem sýra.

Zdroj: lacucinaitaliana.com, jaktak.cz, pradobroty.cz, Apetitonline.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz