Uchovávání zbytků jídla: Šetří přírodu i vaši peněženku. Jak dlouho je můžete skladovat?

Zdroj: Shutterstock

Stále více lidí je proti zbytečnému plýtvání. V každé domácnosti se tu a tam něco vyhodí. I když se může zdát, že uchovávání zbytků je ideální způsob, jak šetřit přírodu i svoji peněženku, nelze je skladovat donekonečna.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak dlouho můžete bezpečně skladovat zbytky jídla? Možná si to neuvědomujete, ale jíst zbytky, které byly příliš dlouho uchovávány, může vést k nemocem přenášeným potravinami.

Maximálně 3 dny

Zbytky lze uchovávat maximálně 3 dny v ledničce. Za tu dobu je určitě snězte. Poté se zvyšuje riziko otravy jídlem.

Pokud si myslíte, že zbytky jídla nebudete moci sníst do čtyř dnů, okamžitě je zamrazte. Samozřejmě jen v případě, že jde o potraviny, kterým pobyt v mrazáku neuškodí.

Není to jen o otravě jídlem

Příliš dlouho skladované zbytky potravin mohou být příčinou vzniku otravy jídlem. To je stav, kdy sníte něco kontaminovaného.

Otrava jídlem se projevuje bolestí břicha a nepříjemnými křečemi, tento stav doprovází také zvracení, průjem, celková slabost a vyčerpanost.

Skladování zbytků ale není jen o otravě jídlem. „Potraviny, které byly příliš dlouho uchovávány v ledničce, po určité době ztrácejí čerstvost a chuť a už nejsou dobré,“ vysvětluje food.ndtv.com.

Každá potravina to má jinak

Určitě i vám se už někdy stalo, že vám zbyla uvařená rýže. S tou může být na první problém potíž v tom, že má tendenci časem vyschnout.

Když ale rýži před následovným ohřátím trochu postříkáte vodou, bude dobrá jako čerstvá. Rýži se doporučuje skladovat maximálně dva dny.

A co třeba takové těstoviny? Pokud jste je uvařili tak, že jste je smíchali i s omáčkou, dlouhé skladování pokrmu neprospěje.

„Velmi dobrou volbou bude skladování omáčky a vařených těstovin v oddělených nádobách,“ doporučuje thewall.fyi.

Pozor na syrové potraviny

„Je také známo, že skladování syrových potravin s největší pravděpodobností vede k bakteriální kontaminaci,“ varuje news.bharattimes.co.in.

To se týká například skladování různých salátů, které si doma připravujeme. Tady platí, že čím dříve je zkonzumujete, tím lépe. Ideálně do 24 hodin od uložení.

Čočka se rychle kazí

Čočka se může při nesprávném skladování velmi rychle zkazit. Neohřívejte celou dávku, protože to může vést k rychlému růstu bakterií. Domácí čočku lze při správném skladování uchovat až pět dní.

Vařená zelenina

Vařená zelenina by neměla být skladována déle než 3 dny. I když je zelenina uchovávána ve vzduchotěsné nádobě, má tendenci ztrácet své nutriční hodnoty a chuť asi po 2 dnech.

Zdroj: thewall.fyi, news.bharattimes.co.in, food.ndtv.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz