Tvarohové knedlíky s ovocem podle Josefa Maršálka: Jsou hotové za pár minut a skvěle chutnají

Zdroj: Nextfoto

Cukrář Josef Maršálek se nedávno podělil o svůj recept na vynikající tvarohové knedlíky. Když se řekne ovocné knedlíky, možná se vám jako první vybaví kynuté, avšak tvarohová varianta je ještě lepší a o hodně jednodušší.

Touha stát se cukrářem vzešla od jeho babiček, když byl ještě malý kluk. V dospělosti sbíral zkušenosti, až si v roce 2018 založil vlastní značku sladkých dobrot.

Pracoval také v Londýně (jeho dezerty se dostaly až ke královské rodině) a nějakou dobu pobýval i v Indii. V současnosti je jedním z porotců v televizní soutěži Peče celá země. A nejen to, dokonce vydal svou vlastní knihu, vede kurzy pečení a věnuje se cukrářským konzultacím.

Základem je tvaroh, s vajíčky šetřete

Cukrářství se věnuje nejen pro sebe, ale i pro své přátele a širokou veřejnost. Proto se podělil o svůj recept na tvarohové knedlíky. Aby však byly jemné a vláčné, je potřeba při jejich přípravě dodržet několik zásad. Základem je samozřejmě tvaroh, u kterého Josef Maršálek vyvrací mýtus, že musí být z alobalu.

Klidně proto sáhněte i po tvarohu z vaničky. Zlatou střední cestou je polotučný, chybu neuděláte ani s nízkotučným tvarohem. Pro lahodnější chuť volte plnotučnou variantu.

Vajíčka vybírejte spíše menší, abyste nemuseli řídké těsto nastavovat moukou. Místo jednoho vejce lze použít i dva žloutky, které zajistí, že bude těsto kypré a získá hezčí barvu.

Pokud toužíte po super nadýchaných knedlíčcích, můžete tvaroh s moukou či krupičkou smíchat pouze se žloutkem. Teprve poté opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.

Váhově připadne na 250 gramů tvarohu zhruba 150 gramů mouky nebo krupičky. Pokud by bylo těsto příliš řídké nebo se lepilo, můžete ještě trochu přisypat. Pozor však, abyste nezahustili příliš, knedlíky by byly gumové.

Vyzkoušet můžete také postup, kterým připravují tvarohové knedlíky v Rakousku. Tam jsou knedlíky neplněné a zahušťuje se pouze strouhankou. Navíc se pak ještě v osmažené strouhance obalují, což jim dodá krásnou křupavost.

Cukr do těsta nepatří

I když jsou knedlíky na sladký způsob, cukr se do těsta nepřidává vůbec. Podle Maršálka naopak určitě přisypte trochu soli, která zvýrazní chuť ovoce.

Dále doporučuje těsto před dalším zpracováním nechat odležet, aby hrubá mouka nasákla vlhkost. Těsto ztuhne, nebude tolik lepit a bude i pružnější. Odleželé tvarohové těsto zpracujte rychle. Příliš dlouhé hnětení by uvolnilo lepek, který by stál za knedlíky gumovými jako podrážka.

Nyní je čas přidat ovoce. Než se do toho pustíte, přiveďte v hrnci k varu dostatečné množství osolené vody. Z těsta postupně odkrajujte kousky stejné velikosti a z každého vytvarujte placičku, do které zabalte ovoce.

Okraje spojte k sobě a zahlaďte veškeré spoje, aby byly knedlíčky krásně kulaté a ovoce nikde nevyčuhovalo ven. Při mírném varu budou hotové asi za 10 minut. Poté je vyjměte a nechte okapat.

Hotové knedlíky nakonec vždy polijte horkým máslem a pocukrujte. Můžete přidat i strouhaný tvaroh, kysanou smetanu nebo posypat osmaženou strouhankou. Knedlíky můžete polít i rozvařeným ovocem s trochou cukru nebo experimentovat s chutěmi a využít bylinky a koření.

Josef Maršálek ještě doporučuje, jak vylepšit ovoce do knedlíků. Použijte dostatečně zralé ovoce, čím zralejší, tím více chuti. U ovoce s peckou, jako jsou švestky a meruňky, radí nechat pecku uvnitř. Díky vaření se z jádra uvolní aroma a ovoce dostane mnohem zajímavější chuť.

Recept podle Maršálka

Chcete se pustit do přípravy tvarohových knedlíků přímo podle Josefa Maršálka? Pak budete potřebovat půl kilogramu plnotučného tvarohu v kelímku, 30 gramů krupice, 4 gramy soli, jedno vejce velikosti M, 250 gramů hrubé mouky, asi kilogram ovoce (nejlépe meruněk a jahod), moučkový cukr, zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo.

Do mísy vložte tvaroh, smíchejte jej s cukrem, vajíčkem a solí a poté přidejte mouku. Zamíchejte a nechte čtvrt hodiny odpočinout. Kousky ovoce zabalte do těsta a ihned vkládejte do osolené vroucí vody. Vařte asi deset minut.

Jakmile vyplavou, jsou hotové. Z vody je opatrně vyndávejte děrovanou naběračkou. V míse je pokapejte máslem, aby se neslepily. Podávejte pocukrované, polité máslem a ozdobené zakysanou smetanou.

Zdroj: toprecepty.cz, region.rozhlas.cz

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz