Trpíte bolestmi hlavy? Konzumace ryb a dalších potravin vám může pomoci snížit návratnost migrén

Zdroj: Shutterstock

Migrény trápí mnoho z nás hlavně v podzimních a zimních obdobích, kdy našemu tělu chybí sluníčko a celkově pozitivní nálada. Vědci přišli s tím, že dobře zvolenými potravinami si můžeme bolest při migréně zmírnit, a dokonce snížit pravděpodobnost jejich opětovnému návratu.

Vědci na základě studií tvrdí, že strava, která je bohatá na mastné kyseliny, může pomoci snížit návratnost migrén.

Vědecký výzkum

Studie v USA se zúčastnilo celkem 182 účastníků. Většinu tvořily ženy ve věku 38 let. Těm se nastolila dieta založená na vyšším příjmu mastných kyselin.

V závěru se ukázalo, že právě vyšší příjem těchto kyselin má potenciál snížit počet hodin bolestí způsobených migrénou za den.

Mastné kyseliny obsahují zejména ryby, o které se výzkum také opírá. Losos, tuňák nebo sardinky obsahují nevyšší hladiny těchto doporučovaných kyselin.

Osobám, které jedí ryby velmi zřídka, doporučují vědci přidávat malé množství ryby do jídelníčku s tím, že ho budou konzumovat častěji. Naopak lidem, kterým ryby nedělají problém, doporučují jíst rybí jídla 3–4 týdně v klasické gramáži.

Pokud na sobě začínáte přicházející migrénu cítit, určitě zvyšte příjem mastných kyselin – ať už ve stravě samotné, nebo prostřednictvím doplňků stravy.

Názor odborníka

Certifikovaná koučka holistického přístupu ke zdraví Bianca Kamhi se závěrem výzkumu souhlasí a ani ji nepřekvapil.

Podle ní jde o bránu k uzdravování jídlem bez použití léků na potlačení bolesti. Zdraví se podle ní může dosáhnout zavedením správných a rozumných dietních změn.

Kamhi dále dodala, že je také důležité, které ryby se konzumují a čím se živily.

Potraviny bohaté na mastné kyseliny

Jedná se tedy zejména o tučné ryby, které jsou v článku zmíněné, ty obsahují mastných kyselin nejvíce.
Pokud nejste velký rybí strávník, mastné kyseliny obsahují mušle, krevety nebo humr.

Abyste ve svém těle zvýšili přítomnost omega 3 mastných kyselin, zařaďte do svého jídelníčku také olivový olej, chia semínka nebo oříšky, konkrétně vlašské ořechy obsahují takových kyselin nejvíce.

Doplňovat mastné kyseliny můžete pomocí rybího oleje nebo přímo pomocí tablet s vysokým množstvím omega 3 mastných kyselin.

Zdroj: Healthline, Webmd, Optinghealth

Autor: Denisa Richter

Přidat na Seznam.cz