Torrijas: Pokrm, bez kterého si Španělé nedokážou představit Velikonoce

Zdroj: Shutterstock

Některé velikonoční zvyky jsou v mnoha státech podobné, jiné se liší. Co se týče jídla, mnoho států má své originální pokrmy, které během svátků podává. Už jste slyšeli o torrijas?

Torrijas připomínají klasický sladký francouzský toust. Liší se nicméně v tom, že se torrijas nechají před smažením nasáknout v mléce. Takže je potom konečný výsledek i bez jakékoli náplně krásně krémový, vysvětluje Cooking point.

Ze 17. století

První písemné zmínky o torrijas pochází ze 17. století. Tehdy Římané připravovali sušenky z pšeničné mouky, které namáčeli v mléce a dělali na ohni, uvádí Follow the Camino.

Postupem času se recept změnil, jeho základ ale zůstal stejný: Jde o tepelně upravené pečivo, které je nasáklé mlékem. Ačkoli jde o velmi skromný pokrm, získal si během let velkou popularitu a dnes se ve Španělsku konzumuje především na Velikonoce.

Jak na přípravu pokrmu

Pokud si chcete letos Velikonoce ozvláštnit a připravit si torrijas třeba na snídani, budete potřebovat veku, 500 mililitrů mléka, 5 lžic cukru, skořici, pomerančovou kůru, citronovou kůru, 3 vajíčka a rostlinný olej.

Veku nakrájejte na plátky, které naskládáte do pekáčku s vyšším okrajem. Mléko svařte s cukrem, skořicí a pomerančovou i citronovou kůrou. Poté nechte vše 30 minut odstát a nakonec zalijte výsledkem veku.

Jakmile se všechno mléko vsákne, rozšlehejte vajíčka, pečivo v nich obalte a smažte ho na oleji z obou stran. Nechte plotnu na nižší výkon, aby se vám nasáklé veky nerozpadly.

Pokrm pak odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se vsákla přebytečná mastnota. Na talíři se potom torrijas zdobí cukrem smíchaným se skořicí a medem. Doplnit je můžete i čerstvým ovocem.

Zdroj: Olive Oils from Spain, Cookng point, The Culture Trip, Follow the Camino, Spanish Bytes, Luvinland, Spanish Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz