To nejhorší z kuchyně Jirky Babicy. Kam se na něj hrabe Láďa Hruška

Zdroj: Dana Kolářová / CNC / Profimedia

Jíst se to nedá, ale můžete si to udělat i doma. Tuhle větu zná asi každý, kdo někdy viděl nějaké video s Jirkou Babicou. V jeho pořadech sice pár lidí opravdu hledalo recepty, většina ale spíše pobavení. I když se mu občas podařilo vykouzlit něco poživatelného, mnohem častěji vznikly recepty, které byste nabídli snad jen svým nejhorším nepřátelům.

Jirka naservíroval českým divákům celou řadu receptů. Některé pomocí televizní obrazovky, jiné později i na Facebooku, Instagramu nebo svém YouTube kanálu. Někdy už z jeho hlášek bylo jasné, že to nebude úplně ono.

„Kdo nemá houby, tak tam žádné houby nedává,“ je jen jednou z mnoha geniálních rad, které gurmán a kulinářský specialista fanouškům předal. Připomeňte si následující recepty, které opravdu zkoušejte doma jen na vlastní nebezpečí.

Cibule a trochu rýže

Nejspíš to mělo být rizoto, jenomže se zdá, že Jirka na pár ingrediencí zapomněl, jednu přidal a u dvou spletl poměr. Potřebovat budete asi deset velkých cibulí, pytlík rýže a něco červeného, co byl pravděpodobně kečup.

Nakrájenou cibuli osmahnete, smícháte s trochou rýže a zalijete rudou neznámou omáčkou. Jirka rád dodává, že tam toho dal hodně, takže to bude jistě dobré. A nakonec to můžete posypat sýrem. Ale víte jak, když doma sýr nemáte, tak ho tam nedávejte.

Omeleta z trouby

Omeleta je takový základ, na kterém se nedá nic zkazit. Tedy až úplně na všechno, jak Babica předvedl. Na pánev vložte slaninu, na kterou rozklepněte vajíčko. Jirka pro jistotu několikrát upozornil, že je slanina dost slaná, a proto už vejce nesolte.

Pak se to celé dá do trouby. Ano, slyšíte dobře. U Babiců se omeleta nedělá na plotně, ale v troubě. A to zhruba 10 minut. Pak stačí vytáhnout ven a je hotovo. Pokud tedy nechcete přidat trochu zeleniny, nebo třeba hodit výsledek rovnou do koše.

Avokádový burger

Tohle jídlo by vlastně nemuselo být ve výsledku až tak špatné, kdo ale čeká, že bude alespoň trochu připomínat burger, jak naznačuje název, ten se plete. Na pánev dejte rozkrojenou housku a smažte ji, dokud nezčerná.

Pak na ni položte plátek sýra a nasypte směs z avokáda a rajčat. Slaninu jste tentokrát nepřidali, takže klidně můžete solit, ničemu tím neublížíte. No a hotovo, „burger“ je na světě. Sice to s ním nemá nic společného, ale asi to bude zdravé.

Zelný vyprošťovák

Hned první problém u tohohle jídla je, že ho musíte nechat 4 dny v lednici, aby fungoval. Takže si musíte předem naplánovat, kdy se opijete. Pokud k tomu dospějete, připravte si do misky nakrouhané zelí zalité octem a pořádně osolené.

Až se pak ráno za ty 4 dny probudíte a bude vás bolet hlava, zelí v lednici by vás mělo probrat. A nemusíte ho ani jíst, stačí ledničku otevřít a dostaví se účinek, který vás hodně rychle postaví na nohy.

Brambory s tymiánem

I když při vaření tohoto jídla Babica mluvil velmi vznešeně a snažil se, aby recept vypadal nějak speciálně, vlastně jenom uvařil brambory a nasypal na ně sušený tymián. Ani to, že je potom na talíři ozdobil větvičkou čerstvé bylinky, moc nepomohlo.

Možná by to ještě šlo, kdyby tím recept ukončil. On ale dodal, že se brambory s tymiánem hodí k typickému řeckému jídlu: žampionům se špenátem. Těmi potom brambory na talíři zalil a vzniklo tak něco, co příliš poživatelně nevypadalo.

Zdroj: YouTube, extra.cz, g.cz
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz