Čím v jídelníčku nahradit někdy problémovou cibuli? Alternativy existují a máte je po ruce

Zdroj: Shutterstock

Cibule je považována za základní surovinu české kuchyně. I vy byste teď jistě dokázali vyjmenovat minimálně deset jídel, která se bez této suroviny neobejdou. Ačkoli je cibule neuvěřitelně všestranná, nemusí být nutně po chuti každému.

Může se také stát, že se rozhodnete uvařit něco dobrého na zub a záhy zjistíte, že nemáte cibuli. Naštěstí existuje hned několik vhodných alternativ, kterými lze cibuli nahradit. Které to jsou?

Pažitka

Pažitka je cibuli velmi podobná, ačkoliv byste to do ní možná na první pohled vůbec neřekli. Má jemnou, nepříliš pikantní chuť, proto je vhodná do mnoha receptů.

Pokud se chystáte uvařit jídlo, které vyžaduje čerstvě nakrájenou cibuli, můžete místo ní s klidným svědomím použít nakrájenou pažitku. Jen je potřeba mít na paměti, že pažitka má jinou strukturu než cibule a při vaření může dojít ke snížení její již tak dost jemné chuti.

Pažitka se skvěle hodí jako přísada do vaječné omelety, různých salátů nebo bramborové kaše.

Pórek

I pórek se cibuli poměrně dost podobá. Svým vzhledem možná tolik ne, po chuťové stránce ale rozhodně. Na rozdíl od cibule má o něco jemnější chuť, která je lehce nasládlá.

O pórku byste měli vědět, že je bohatý na živiny. Obsahuje například vitamín C, vitamín K i provitamín A. Skvěle se hodí do mnoha pokrmů, například do polévek, těstovin i dušených jídel, kde ho lze použít podobným způsobem jako cibuli.

Česnekové stvoly

Česnekové stvoly představují stonky rostoucí z cibulek česneku. V porovnání s cibulí je jejich chuť jemnější a také o něco sladší. Česnekové stvoly se stejně jako cibule dají použít jak ve své syrové, tak i ve vařené podobě.

I zde je potřeba zmínit, že česnekové stvoly mají přece jen trochu jinou texturu než cibule. Můžete je nakrájet a použít jako ozdobu pokrmů, přidejte je do vaječných omelet a míchaných vajíček, skvěle se hodí i do salátů.

Sušená cibule

Není cibule jako cibule. Když zrovna nemáte po ruce tu syrovou, použijte sušenou. Sušená cibule sice nenapodobí texturu ani přesnou chuť syrové cibule, ale jako nouzové řešení se určitě použít dá.

Mimo to je potřeba vyzdvihnout, že má sušená cibule koncentrovanější chuť. Z tohoto důvodu ji používejte v menším množství. Sušená cibule je skvělá díky své všestrannosti. Určitě si umíte představit řadu receptů, ve kterých půjde použít. Napadají nás například nejrůznější dipy, pečená rýže, nic nezkazíte, ani když ji přidáte k čočce.

Jarní cibulka

Skvělou alternativou klasické cibule je jarní cibulka, která je též známá jako zelená cibule a patří do stejné rodiny. Jarní cibulku můžete jíst celou, včetně zelených vršků a bílých spodků. Má jemnou chuť, bílá část rostliny je lehce nasládlá a připomíná cibuli.

Zdroj: substitutecooking.com, healthline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz