Tapas: španělské „jednohubky“ v rozličných variantách

Tapas v kuchyni
Typické španělské tapas

Tapas není konkrétní pokrm, ale označení menších chuťovek, kterou lze ochutnat v obrovském množství variant. Jde tedy o rozličné dobroty od salátů, přes chlebíčky až po masná jídla, které jsou obvykle podávány v menších miskách.

Stručný pohled do historie tapas

Počátky tapas jsou spojovány se Španělskem. Původ menších chuťovek, které se původně podávaly především k alkoholickým nápojům, však není úplně jasný. Někdy se jejich původ klade do 13. století, protože některé teorie spojují tapas s Alfonsem X. Kastilským (zemřel roku 1284). Lékař totiž králi údajně doporučil, aby ze zdravotních důvodů na místo velkých hostin jedl k vínu spíše menší porce jídel. Jiní autoři však tvrdí, že bylo ve Španělsku obvyklé skleničku sherry zakrývat plátky chleba či šunky, čímž byl nápoj chráněn před dotěrným hmyzem, a to byl počátek tapas.

Kde tapas ochutnat? Vyrazte do tapas baru!

Tapas sice řada lidí nezná, ale španělským „jednohubkám“ začínají postupně přicházet na chuť i Češi. Proto není divu, že můžete i u nás narazit na různé tapas bary. V hlavním městě lze kupříkladu navštívit restauraci Miró na Praze 5 či Sabores na Praze 2. Existují však samozřejmě i v dalších městech po celé ČR. Jako příklad může např. posloužit restaurace Medité v Mariánských lázních, jež u nás nabízela tapas mezi prvními. Tyto bary ovšem nevynechejte především při návštěvě Pyrenejského poloostrova – ve Španělsku je totiž nemůžete minout.

Tapas existuje v mnoha rozličných variantách

Když se ve Španělsku sejdou známí, často pijí pivo, víno anebo sherry. K těmto nápojům během staletí vymyslely obrovské množství lahodných dobrot, které nemají primárně ani tak zasytit, ale fungují spíše jako chuťovky. Ty se přitom mohou vyrábět z velkého množství ingrediencí. Používány jsou různé druhy masa (včetně ryb a dalších mořských plodů), sýry a vejce, zelenina, pečivo a mnoho dalšího. K úpravě se navíc používají různé postupy od vaření, přes pečení až po grilování, což dokládá, že tapas může být opravdu variabilní pochutinou.

Tapas: jaký má vliv na naše zdraví?

Vzhledem k tomu, kolik variant tapas existuje, na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Některé verze samozřejmě budou zdraví prospěšné, zatímco jiné bychom vám ze zdravotního hlediska nedoporučovali, ačkoli mohou být velice chutné. Některé moderní varianty se už dokonce začínají blížit stravě z fastfoodových řetězců. Stále však existuje mnoho zdravích receptů. Jako příklad si můžete vyzkoušet tzv. pimientos. Jde o papriky, které jsou nadívané sušenou solenou treskou, kterou potřete česnekem a dáte zprudka ogrilovat.

Zajímavosti o tapas

  • Samotný výraz „tapas“ může mít souvislost z druhou variantou původu, kterou jsme zmínili výše. Pochází totiž ze španělského tapar, což znamená „přikrýt“.
  • Někdy se uvádí, že tapas byly původně menší slané pokrmy, které měly pouze podpořit potřebu napít se.
  • Jednotlivé tapas bary si vymýšlejí stále nové a nové kombinace. Variant tedy existuje prakticky nekonečné množství.
  • Jak je asi patrné, „úkolem“ tapas nemá primárně zahánět hlad. Jedná se totiž především o společenskou záležitost.
  • Tapas je proto vlastně španělskou obdobou českých jednohubek. Mělo by se tedy dát jíst rukama, aby jej mohla jednoduše konzumovat skupina lidí.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*