Svatomartinská husa podle Jana Punčocháře. Na tomhle receptu si pochutnáte

Zdroj: Shutterstock

K svátku svatého Martina se pojí mnoho tradic i pořekadel. Znáte například: „Na svatého Martina, pláče husí rodina?“ Tohle pořekadlo je více nežli výstižné, protože právě svatomartinská husa patří mezi každoročně připravované sváteční pokrmy.

V každé rodině mají trochu jiný recept na pečenou svatomartinskou husu. Jinak tomu není ani u známých tváří a osobností, které vídáme například na televizních obrazovkách. Inspirujte se letos šéfkuchařem Honzou Punčochářem, který vám prozradí, jak svatomartinskou husu připravuje on.

Je škoda připravovat husu jen během tohoto svátku

Je pravdou, že dnes už se tradice nedrží tolik, jako tomu bývalo kdysi. Mnoho zažitých zvyků už se dnes nedodržuje. Na mnoho pokrmů se dávno zapomnělo.

Podle kuchaře Jana Punčocháře je to škoda. „Mrzí ho třeba to, že po huse saháme takřka výlučně jen se začátkem listopadu, pak zas zájem o ni opadne,“ zmiňuje jeho myšlenku deník Lidovky.

Husa je chutná, měli bychom ji jíst častěji

Kolikrát do roka si doma připravíte husu? Zatímco někde se husa během roku na stole neobjeví vůbec, jinde právě jen při příležitosti svátku svatého Martina. Tedy třeba opravdu jen jedinkrát za celý rok.

Husí maso je přitom chutné. „Husu mám hrozně rád, je celkem opomíjená. Vlastně nevím, proč se nejí celou zimu, ale šílí se kolem ní jen týden v roce,“ uvažoval Honza při rozhovoru pro deník Seznam zprávy.

Připravte si svatomartinskou husu podle Jana Punčocháře

Jak připravuje tenhle tradiční pokrm sám Jan Punčochář? Chcete-li jít letos v jeho stopách, na přípravu budete potřebovat čerstvou husu, mléko, jablka, cibuli, hřebíček, badyán, celou skořici, sůl, pepř a kmín.

Husu očistěte, poté ji důkladně nasolte a zalijte mlékem. Podle deníku Lidovky byste ji měli nechat takto marinovat dva dny. Následně český šéfkuchař radí husu vyjmout, opláchnout ve vodě. Jablka rozpulte, zbavte je jádřinců a do otvoru vložte badyán. Naplňte husu jablky, cibulí, skořicí a hřebíčkem až po okraj.

Husu okmínujte, vložte do pekáče hřbetem nahoru, podlijte trochou vody a přiklopte. Pečte 1 a ½ hodiny na 160 °C, poté husu vyndejte, otočte, opět přikryjte a dále pečte při stejné teplotě dalších 40 minut. Během pečení husu podlévejte výpekem.

Zdroj: Lidovky.cz, seznamzpravy.cz, Lidovky.cz, zeny.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz