Sůloví aneb slané cukroví. Inspirujte se recepty na slané vánoční pohoštění

slane pecivo
Zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou velmi specifickým svátkem, který je založený na pohostinnosti a soudržnosti. To jde ruku v ruce s jídlem a návštěvami, které je třeba pohostit. Po několika návštěvách už však může být sladkých dobrot příliš.

Když už je sladkostí moc

Pokud už nechcete sladké cukroví ani vidět, můžete svým hostům nabídnout slané dobroty, které budou stejně lákavé jako vanilkové rohlíčky nebo linecké cukroví.

Výhodou slaného občerstvení je, že se ho hned nepřejíte, a pokud se nesní na Vánoce, určitě přijde k chuti při silvestrovských a novoročních oslavách. Sůloví, jak se slaným dobrotám říká, není nijak náročné na přípravu a většinou je i poměrně trvanlivé, protože mívá trvanlivý základ z upečeného těsta, který lze průběžně dochucovat různými krémy, sýry a pomazánkami.

Můžete zkusit třeba sýrové sušenky, které by dobře uskladněné v suchu mohly vydržet i celou řadu dnů, ale jen málokdo jim odolá, a proto si s jejich skladováním nemusíte lámat hlavu.

Sůloví aneb slané cukroví. Inspirujte se recepty na slané vánoční pohoštění
příprava těsta, zdroj: Shutterstock

Snadné sýrové sušenky

Příprava slané dobroty podle smoothcooking je velmi snadná a vcelku rychlá. Budete potřebovat 250 g tvrdého sýra. Není úplně vhodné používat eidam, protože je bez chuti, takže sušenkám žádnou chuť nedá. Mnohem lepší je sýr výraznější chuti, jako je gouda, čedar, ementál, pecorino nebo parmazán. Dále je potřeba 250 g másla, stejné množství mouky, 2 vejce a oblíbené bylinky na posypání.

Pracovní postup

Ve větší míse smíchejte mouku, nadrobno nastrouhaný sýr, změklé máslo a žloutky. Uhněťte těsto. To by se mělo dobře vychladit, proto je vhodné ho dát přes noc do lednice, ideálně ve fólii nebo sáčku, aby neoschlo.

Z odleželého těsta vyválejte placku tlustou asi 3 mm, ze které poté vykrajovátky vytvořte požadované tvary. Jde to dobře, protože těsto má velice dobrou konzistenci.

Vykrojené kousky těsta pokládejte na plech na pečicí papír. Potřete je bílky, které vám zůstaly po oddělení žloutků, a povrch si dochuťte třeba kmínem, sušenými bylinkami, česnekem nebo nasekanými mandlemi.

Rozehřejte si troubu na 170 °C a vložte plech na 8–10 minut.

Inspirace chutí Itálie

Sůloví od apetitonline, které vás i v zimě zavede na prohřátou pláž – to jsou jednoduché jednohubky, které se hodí k dobrému vínu.

Budete potřebovat 60 g sušených rajčat, 60 g černých oliv, 200 g hladké mouky, ½ kypřicího prášku do pečiva, 80 g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce mascarpone, mořskou sůl, mletý pepř a hrst piniových oříšků.

Postup přípravy

Smíchejte mouku, kypřicí prášek, máslo nakrájené na kousky, mascarpone, sůl a pepř dle chuti. Těsto se nejlépe vypracuje v kuchyňském robotu, ale jde to i ručně. Vše pořádně promíchejte a poté do těsta přidejte nakrájená a okapaná sušená rajčata a vypeckované a nakrájené olivy. Nakonec přidejte vejce a piniové oříšky a vše důkladně promíchejte.

Z těsta oddělujte stejně velké kousky, ze kterých vytvarujte kuličky. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. K upečení většinou stačí 15 minut při teplotě 180 °C, než má těsto zlatavou barvu.

Zdroj: smoothcooking.cz, apetitonline.cz, toprecepty.cz

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz