Staročeský kuba: tradiční vánoční pokrm, který si lze připravit v luxusní variantě

Kuba (zdroj: Samphotostock.cz)

Staročeský kuba je tradičním českým pokrmem, který se často konzumoval na Vánoce. Toto jednoduché jídlo si dnes můžete připravit i v luxusní variantě.

Historie kuby

Ne, nechceme se na úvod zaměřit na historii karibského ostrovního státu, ale na pokrm, který se v dřívějších dobách konzumoval na Vánoce. Kuba byl v minulosti skutečně oblíbeným štědrovečerním pokrmem, protože jej tvoří běžně dostupné ingredience. Jedná se přitom o tradiční český pokrm, který proto také často nese název „staročeský“.

Jednotlivé ingredience

Staročeského kubu tvořilo pár základních ingrediencí. Jedná se o sádlo, kroupy, houby, cibuli a česnek. Stačilo vlastně jen vytvořit směs z vařených krup a dušených hub. Na místo krup se nicméně v minulosti mohly používat i jáhly. Co se týče hub, nejčastěji se používal stroček trubkovitý, a to především na jihu Čech. Tmavé plodnice způsobovaly, že jihočeské variantě se říkalo „černý kuba“.

Moderní varianty

V současné době se připravují různé varianty tohoto staročeského pokrmu. Základ tak může tvořit rýže nebo brambory. Letos na Vánoce si však můžete připravit i luxusní variantu. Kromě výše zmíněných základních ingrediencí je totiž možné použít i rybí či kuřecí vývar, šalotku, koření (tymián, majoránka nebo šalvěj) a pokrm je možné podlít i kvalitním bílým vínem.

Kuba z hlediska zdraví

Staročeského kubu lze považovat za poměrně zdravý pokrm, ačkoli základ jídelníčku by tvořit neměl. V současné době si je navíc možné připravit zdravější variantu. Kroupy lze použít nejen z obilovin, ale třeba také z pohanky, která obsahuje spoustu cenných látek. Na místo sádla potom použijte kvalitní bio rostlinný olej a z hub můžete využít např. hlívu ústřičnou.

Zajímavosti o staročeském kubovi

  • Na Vánoce se je tradicí se postít. Tradičně se přes den nesmí konzumovat maso a právě kuba byl ideálním řešením.
  • Výše zmíněný stroček trubkovitý si lze nasbírat i v listopadu. Této liškovité houbě se přitom říká i trumpeta smrti.
  • Kromě této houby se do kuby často přidávají také hřiby modráky.
  • Při přípravě samozřejmě můžete použít čerstvé houby, ale ty asi na Vánoce neseženete. Sušené houby jsou nicméně stejně vhodným řešením.
  • V některých receptech na staročeského kubu se vyskytují i škvarky, ale asi netřeba dodávat, že pak se jedná o tučnější pokrm.
Přidat na Seznam.cz
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*