Slovácká chumlanina: Míchaná vajíčka na tenhle způsob nejspíš ještě neznáte

Zdroj: Shutterstock

Vajíčka jsou zdravá a často se doporučují i při dietách. Člověk ale někdy už neví, na jaký způsob si je dát, aby se mu nepřejedla. Jednou z nejčastějších úprav bývají míchaná vajíčka. Těm se mírně podobá slovácká chumlanina, která je ale přesto originálním a velmi odlišným receptem.

Vajíčka jsou našemu tělu v mnohém prospěšná. Obsahují velké množství vitamínu B a A, vápníku, železa, draslíku, zinku, manganu, vitamínu E a kyseliny listové, uvádí zahraniční server Healthline.

Pokud člověk hubne, tato potravina mu dodá vše, co potřebuje. To dokazuje i studie z roku 2019, která uvádí, že vejce obsahují antioxidanty, posilují imunitu a jsou minimálně kalorická.

Slovácká chumlanina

Máte rádi míchaná vajíčka, už se vám ta klasická ale přejedla? V tom případě pro vás máme ideální recept, který si na snídani zamilujete. Slovácká chumlanina totiž kombinuje vajíčka se slaninou a krupicí.

Na přípravu chumlaniny budete potřebovat 50 gramů špeku nebo slaniny, 100–150 mililitrů mléka, 1 lžíci krupice, 3 vejce, sůl a bylinky na ozdobu.

Jídlo se dříve podávalo především v jarních měsících, kdy bylo ještě chladno a člověk tak měl ráno tendenci si snídani vzít na kamna a zachumlat se s ní do peřin. Jíst ji ale dnes můžete prakticky kdykoli.

Chuť slaniny a krupice

Nejprve nakrájejte slaninu na malé kostičky, které nechte vyškvařit na pánvi. Poté přilijte do pánve mléko a nechte ho se slaninou spojit.

Následně do směsi přisypte krupičku a nechte vzniknout řídkou kaši. Až na úplný závěr přidejte do jídla vajíčka. Za stálého míchání vám vznikne směs, která se sice podobá míchaným vajíčkům, je ale jemnější.

Následně pak jídlo dejte na talíř, dozdobte ho nasekanou pažitkou, petrželí a rajčetem, můžete ho také zastrouhat sýrem. A máte zdravé jídlo z vajíček, kterého ještě rozhodně nejste přejedeni.

Zdroj: Top Recepty, iReceptář, YouTube, School of Public Health

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz