Silvestrovský ovar si lze připravit s přílohou, které se říká vejmrda

Ovar se vyrábí z vepřových hlav (zdroj: Samphotostock.cz)

Ovar je jednoduchý a rychlý pokrm, který se tradičně připravuje na Silvestra. Letos si jej můžete udělat např. s vejmrdou, což je název pro jednu z příloh.

Tradice hodování na Silvestra

Zatímco na Vánoce se podle tradice držel půst, na Silvestra bylo naopak ve zvyku hodovat. Maso se nicméně připravovalo až na půlnoční hodování. V průběhu dne se konzumovala především čočka, která připomíná peníze a měla tak zajistit hojnost do následujícího roku. Večer už ovšem následovalo maso, přičemž v mnoha domácnostech se jednalo o ovar.

Co je vůbec ovar?

Jde o jednoduchý pokrm, který se připravuje z tučnějšího vepřového masa, jež je považováno za méně kvalitní. Jedná se především o hlavu, jazyk, krkovičku, plec, lalok a navíc se používá i koleno. Jednotlivé části se v podstatě jen zbaví štětin, vyperou ve vodě a dají vařit. Následně se nakrájí na plátky, osolí a opepří. Opravdu tedy nejde o nic složitého.

Vejmrda a další přílohy

Ovar se (nejen) na Silvestra podává s křenem nebo s hořčicí. Samozřejmostí je také pečivo. Tradičně se nicméně podával také s přílohou, které se říká vejmrda. Toto poněkud přisprostle znějící slovo je přitom označení pro jablečný křen. K jeho přípravě tak budete potřebovat pouze strouhaná jablka a křen, dále ocet a většinou se přidává rovněž masový vývar.

Ovar z hlediska zdraví

Jak už jsme zmínili, tento pokrm je připravován z tučnějšího vepřového masa, které je navíc méně kvalitní. Z hlediska zdraví jej tedy nelze v žádném případě doporučit. Na druhou stranu nepatří mezi uzeniny, které jsou obecně z masných pokrmů považovány za nejméně zdravé. Pokud si jej přitom dáte pouze na Silvestra, proti zásadám zdravého stravování se nijak závažně neproviníte.

Zajímavosti o ovaru

  • Ovar je tradičním zabíjačkovým pokrmem. Díky tomu, že je jeho příprava jednoduchá a rychlá, se konzumoval už v průběhu chystání dalších jídel.
  • Navíc může být součástí zabíjačkové polévky, které se říká prdelačka, jejímž základem je i vepřová krev a kroupy.
  • Podle tradice se tento pokrm na Silvestra přesně o půlnoci. Podával se přitom často právě s křenem a jablky.
  • Vejmrda ovšem existuje v několika variantách. Kromě výše zmíněných ingrediencí můžete použít i strouhanou mrkev a cukr.
  • Ovar se dělá z masa, které se příliš nehodí k dalšímu zpracování. Zužitkovat je tedy možné prakticky všechno.
Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*