Salám je základ každé lednice. Jenomže v něm číhá mnoho děsivých nebezpečí

Zdroj: Shutterstock

Šunky a salámy máme doma v lednici snad skoro všichni. Stačí na krajíc chleba namazat trochu másla, plácnout na něj kolečko salámu, přidat trochu té zeleniny, aby se neřeklo, a svačina je hotová. A je jedno, jestli doma, nebo pro děti do školy.

Jenomže takhle jednoduché svačiny mají také jisté nevýhody. Každý asi ví, že salámy nejsou zrovna zdravé, ale říkáte si, že dvě kolečka denně nemohou nikomu ublížit. Pravda je ale taková, že z dlouhodobého hlediska mohou.

Salámy obsahují celou řadu věcí, které nejsou pro tělo úplně vhodné. A pokud navíc třeba váš muž patří k těm, kteří ke dvěma krajíčkům chleba snědí celé balení šunky, není to úplně ideální.

Sůl

I když vám salám třeba nepřipadá tolik slaný, věřte tomu, že je. Možná jeho chuť zmírníte tím, že ho dáte mezi dva krajíčky chleba, ale sůl v něm stále bude. A nadměrné množství soli pro tělo vhodné rozhodně není.

Sůl zvyšuje krevní tlak a s ním přichází celá řada problémů, především pak těch srdečních. Sůl se přidává do uzenin, aby působila jako konzervant, jako koření a také jako zvýrazňovač barev, takže počítejte s tím, že denní konzumace salámů vám dříve či později může způsobit infarkt.

Tuk

Samozřejmě se dají koupit jemné dětské šunky či kuřecí salám, který nemá tolik tuku jako ostatní. Pokud ale milujete uherák, vysočinu nebo další podobné salámy, mějte na paměti, že jsou opravdu hodně tučné.

To samozřejmě vede k tloustnutí a obezita člověku způsobuje celou řadu problémů, se kterými se musí potýkat. Jen pro informaci: jeden plátek salámu může obsahovat více než 10 procent doporučeného denního limitu nasycených tuků.

Cukr

Nejspíš si říkáte, že cukrovka na vás číhá na každém rohu, takže je lepší vyhnout se sladkému a dát si raději pořádný kus salámu. Jenomže i v něm na vás čeká nebezpečí spojené s cukry.

Překvapeni? Bohužel je to tak. Je to proto, že jednou ze složek, které do těla dostanete s uzeninami, je kukuřičný sirup. Ten se vyrábí z kukuřičného škrobu a používá se k přidání sladkosti, pomáhá masu udržet vlhkost a někdy jen zabírá místo jako plnivo.

Dusitan sodný

Tahle látka je opět spojená s tím, že salámy jsou slané. Přidává se především proto, že má ničit bakterie, kvůli kterým by se sálám rychleji zkazil. Už to samo o sobě ale vypovídá o mnohém, nemyslíte?

Pokud je něco tak nebezpečné, že to ničí bakterie, jak to může být vhodné pro lidské tělo? Studie navíc spojily dusitan sodný ve zpracovaných potravinách se zvýšeným rizikem vzniku několika forem rakoviny.

Střevní problémy

I když dusitan sodný chrání salámy před bakteriemi, ne všechny s ním mají problém. Bakterie zvaná E.coli způsobující střevní problémy dokáže přežívat i v extrémně chladných podmínkách.

Především pro lidi se slabou imunitou, jako jsou děti, nemocní lidé a starší lidé, je E.coli nebezpečná a může ohrozit jejich zdraví. Opravdu po tomhle všem máte ještě chuť na sendvič s pořádným kusem salámu?

Zdroj: mdanderson.org, consumerreports.org, mashed.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz