Rýže, vajíčka a okurky do mrazáku nepatří. A několik dalších potravin raději také vynechte

Zdroj: Shutterstock

Často nakoupíme nějaké ty potraviny do zásoby a pak je dáváme do mrazáku, abychom je měli na jiný den. Nebo nám nějaké to jídlo zbyde a my víme, že si ho dáme až časem. Existuje ale celá řada potravin, které bychom do mrazáku dávat neměli. A jsou k tomu také dobré důvody.

Když mají zrovna v obchodě levné maso, koupíme ho víc a připravíme si ho na několik dní dopředu. V mrazáku bychom také měli mít zásobu mražené zeleniny, například hrášku a kukuřice. A nebo třeba nějaký ten nanuk pro děti. Které potraviny ale naopak nemrazit?

Vařenou rýži a těstoviny

Někdy člověku zbyde porce rajské omáčky s těstovinami nebo třeba španělský ptáček s rýží. A tak si možná říká, že za měsíc ho v mrazáku rád najde. Zatímco omáčky můžete s klidem v plastových dózách zamrazit, u vařených těstovin a rýže se to nedoporučuje.

Ačkoli jídlo bude poživatelné, podle serveru Eating Well ztratí po rozmražení svou chuť, a bude se navíc zdát svou konzistencí spíše rozvařené. A co teprve, když ho dáte zamrazit přímo v krabičce s omáčkou…

Vařená vajíčka

Spousta lidí na internetu představuje tipy na to, jak pracovat s mraženými vajíčky. Ve skutečnosti ale vůbec není vhodné tento pokrm do mrazáku dávat. Minimálně tedy v případě, že jsou už vajíčka jednou uvařená.

Voda nasáknutá uvnitř vařeného vajíčka bude mít při mrznutí za následek jeho prasknutí. V takovém případě i v mrazu mohou přežít některé bakterie, které se nám potom s pokrmem dostanou do těla a způsobují nevolnost.

Smažené produkty

Pokud už jste jednou hranolky osmažili, rozhodně je do mrazáku nedávejte. To samé platí i pro kousky kuřecího masa nebo obalovaný sýr. Už nikdy totiž po rozmražení nedocílíte toho, aby byla tato jídla krásně křupavá. Budou naopak gumová a vysušená.

Perlivé nápoje

Do mrazáku člověk občas umístí i nějaké to pití. Pokud se ale jedná o perlivé nápoje, měli byste si to podle webu Eat This pořádně rozmyslet.

Tyto nápoje totiž pod vlivem mrazu mohou způsobit prasknutí plechovky či skleněné láhve, což povede jen k tomu, že budete mít lepkavou sodovku po celé lednici.

Okurky a meloun

Pokud se vám letos urodí hodně okurek, zklameme vás. Všechny je musíte spotřebovat nebo rozdat. Do mrazáku rozhodně zeleninu s vysokým obsahem vody nedávejte, po rozmražení si na ní totiž nepochutnáte.

Platí to například i pro melouny. Naopak vhodné je mrazit si do zásoby jahody, borůvky nebo třeba lesní ovoce. V takovém případě chybu nikdy neuděláte a máte vždy po ruce vitamíny.

Zdroj: Eating Well, Delish, Eat This

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz