Rumfordská polévka měla pomoci světu od hladomoru. Syté jídlo dnes připravíte velmi snadno

Carnitas
Zdroj: Shutterstock

Polévka je základ každého jídla. To říkávaly už naše babičky a dodnes je to pravda. A někdy stačí jen samotná polévka k tomu, aby se člověk nasytil a nepotřeboval ani hlavní chod. U té rumfordské to tedy rozhodně platí.

Podle serveru Apetit online se rumfordská polévka dříve vařila v jednom obrovském kotli a jejím smyslem bylo zasytit více lidí. Husté jídlo plné zeleniny, krup a chlebových krutonů dokáže zaplnit žaludek tak, že na druhý chod už ani nepomyslíte.

Z 18. století

Původní recept podle webu Recepty online pochází už z 18. století. Na rumfordské polévce si pochutnávali už Napoleonovi vojáci. Pokrm je pojmenován podle hraběte Benjamina Rumforda, který v době hladomoru experimentoval se sytými polévkami, aby se najedlo co nejvíce lidí.

Původně Benjamin Thornsen si teprve za svou polévku vysloužil titul hraběte a nechal si pak nově říkat Rumford. Polévka se rozšířila po celé Evropě a oblíbená je dodnes. Ačkoli je pravda, že od té původní se mírně liší.

Sytá polévka, snadný recept

Pokud si chcete připravit rumfordskou polévku doma i vy, nemusíte se bát toho, že by na ní bylo něco složitého. Sice budete potřebovat poměrně dost surovin i času, jinak jde ale o snadný recept, který zvládne i začátečník.

Na polévku si připravte kilogram vepřových kostí, 200 gramů žlutého hrachu, 200 gramů brambor, 200 gramů krup, 2 cibule, 2 mrkve, 2 celery, majoránku, česnek, pepř, sůl a vodu. Už z tohoto popisu je jasné, že půjde o jídlo velmi syté.

Kosti nejprve zalijte vodou, přidejte sůl a pepř a vařte, dokud se maso neoddělí od kosti. Pak přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a celou cibuli a ještě zhruba 30 minut vše vařte. Kosti vyndejte z hrnce a oberte do polévky pouze maso.

V dalších hrncích si doměkka uvařte hrách a kroupy. Kroupy propláchněte a dejte do polévky, hrách rozmixujte a polévku jím zahustěte. Pak do ní vložte brambory a vše vařte, dokud nebudou měkké. Nakonec jídlo dochuťte majoránkou, solí a pepřem.

Polévka se podává s chlebem, můžete k ní ale místo ukrojení obyčejného krajíce udělat třeba krutony, které se v ní rozmočí a ještě více ji zahustí. Pak už si jen pochutnávejte na 300 let starém pokrmu, který měl kdysi zachránit svět před hladomorem.

Zdroj: Recepty online, Top recepty, Apetit online

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz