Rukola obsahuje nejen vitamíny a minerály. Ani ve vaší kuchyni by neměla chybět

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé ji příliš nemusí pro její nahořklou chuť. Ta se ale v salátech či na chlebu s máslem změní v dokonalý požitek. Zařadit rukolu do svého jídelníčku by měl čas od času každý. Má totiž celou řadu zdravotních benefitů.

Rukola byla velmi oblíbenou potravinou už před mnoha lety. Pak na nějaký čas upadla v zapomnění, v posledních dvaceti letech se ale její popularita navrátila. Jde o zelenou rostlinku, která sice na první pohled může připomínat plevel, má v sobě ale obrovské množství vitamínů.

Rozlišujeme dva druhy rukoly: salátovou a divokou. V obchodech se obvykle prodává spíše salátová, která se dá využít v receptech s těstovinami, ale klidně také v rizotu nebo čistě zeleninovém salátu. Někdo ji má rád i jako přílohu k bramborám.

Rukola patří do čeledi brukvovitých a její mírně štiplavá chuť prozrazuje příbuznost s košťálovou zeleninou, uvádí server Medical news today. Původem je rukola z Itálie a Francie, dnes je ale velmi rozšířená ve všech zemích Evropy.

Vitamíny a minerály

Kromě toho, že rukola svou netradiční chutí skvěle doplní saláty a jídlo se pro vás díky ní stane naprosto novým požitkem, existuje několik důvodů, proč ji zařadit do vašeho jídelníčku. Tato zelenina totiž obsahuje nespočet cenných látek.

Mezi vitamíny, které se v rukole skrývají, patří A a C. Áčko je důležité pro náš zrak, díky tomuto vitamínu vidí člověk správně barvy a pomáhá nám také rozeznávat tvary v šeru. Vitamín C je pak důležitý pro lidskou imunitu.

Rukola dále podle National library of medicine obsahuje železo, vápník a draslík, což jsou základní látky, bez kterých se naše tělo jednoduše neobejde. Vápník je nezbytný pro zdravé klouby a kosti, draslík pro činnost našeho srdce a železo pomáhá posilovat imunitu, píše Healthline.

Štiplavá a hořká chuť je na rukole to nejlepší

Rukola je typická svou štiplavou a tak trochu nahořklou chutí. Právě ta je ale velmi důležitá. Vytvářejí ji hořčičné oleje, jinak také glukosinoláty, které jsou pro lidské zdraví velmi podstatné. Působí totiž jako antioxidanty a mají protinádorové účinky.

Tato zelenina je jednoduše něčím, co by alespoň jednou za čas mělo ve vaší kuchyni posloužit při tvorbě pokrmů. Využít se dá rukola v salátech, lze z ní ale také udělat pesto, nebo jí jen tak doplnit namazaný chléb s máslem a se šunkou.

Zdroj: National library of medicine, eMedihealth, Medical news today, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz