Romská kuchyně nabízí řadu jednoduchých a levných receptů. Zkuste třeba pišoty nebo holubky

Zdroj: Shutterstock

Romská kuchyně je v České republice poměrně proslavená. Zakládá se na jednoduché kombinaci několika běžně dostupných surovin, které zároveň ale vytvoří syté a zajímavě chutnající jídlo. Hlavními ingrediencemi bývají brambory, zelí a klobása.

Ačkoli jsou základem romské kuchyně zdánlivě obyčejné suroviny a jde o jídla, která uvaříte s minimálními náklady, překvapí vás výsledné pokrmy tím, jak bohatě vypadají i chutnají, píše web Pro ženy.

Holubky

Holubky jsou typickým romským jídlem, které připravíte jen ze zelí, mletého masa, rajčatového protlaku a koření. Jednoduše na pánvi udělejte masovou směs, do které přidáte protlak, rajčata, mletou papriku a podle chuti také česnek a chilli.

Směsí potom naplňte zelné listy a dejte je zapéct do trouby. Jídlo je hotové během chvíle a jde o sytý a poměrně levný oběd, na kterém si pochutná celá rodina.

Pišoty

Pišoty jsou kapsičky, které se plní buď sladkou náplní (obvykle z tvarohu a ovoce), nebo masovou směsí se zeleninou. Je na vás, zda těsto na ně připravíte z brambor, nebo uděláte pišoty moučné. Obvykle se podávají k večeři, nebo ve studené verzi jako pochutina, píše Maková panenka.

Snadná kombinace ingrediencí

Romská kuchyně je založena na jednoduchosti. Pokud tak přemýšlíte nad rychlým obědem či večeří, jednoduše můžete například uvařit brambory a zelí, na pánvi mezitím osmahnout klobásu a potom k ní jednoduše zbylé ingredience přihodit a společně je prohřát.

Pokrmů existuje celá řada a obvykle si je můžete jednoduše kombinací koření přizpůsobit svým vlastním chutím. Vždy je ale budete mít hotové během chvíle. A nikdy vás jejich příprava nejvyjde nějak extrémně draze, doplňuje web Prima ženy.

Zdroj: Prima ženy, Maková panenka, Český rozhlas Sever, Pro ženy

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz