Retro cukroví: Vyzkoušejte si letos připravit Sandokanovy oči nebo pražské koule

Zdroj: Shutterstock

Chcete letos své blízké na Vánoce překvapit něčím netradičním? Vyzkoušejte si doma připravit některý z retro receptů, na které se už skoro zapomnělo. Vanilkové rohlíčky jsou sice skvělé, někdy ale neuškodí změna.

Každý dává přednost trochu jinému cukroví. Je ale pravda, že některé druhy se pečou všude. Perníčky, linecké nebo pracny dělají kolem mě snad všichni. Připravte si letos něco, co pravděpodobně nikdo z vašich blízkých mít nebude.

Sandokanovy oči

Ačkoli název cukroví zní spíše děsivě než lákavě, určitě si ho po prvním ochutnání zamilujete. Možná ho dokonce zařadíte na seznam kousků, které budete dělat každoročně. Příprava je velmi snadná.

Na Sandokanovy oči budete připravovat tři hmoty. První vytvoříte ze 125 gramů rozpuštěného tuku, 5 lžic kokosu, 4 lžic sušeného mléka a 4 lžic cukru.

Druhá směs je tvořena 100 gramy mletých ořechů, 50 gramy cukru, 50 gramy změklého másla a 2 lžic rumu. Na třetí směs si připravte 125 gramů rozpuštěného tuku, 50 gramů kakaa, 5 lžic cukru a 4 lžíce pudinkového prášku.

Ořechovou hmotu jako první nalijte do papírových košíčků. Na ni rozplácněte kuličku z hmoty kakaové. Potom vše zalijte poslední kokosovou směsí, doprostřed dejte oříšek nebo lentilku a nechte cukroví zatuhnout.

Pražské koule

Na tento retro recept budete potřebovat 125 gramů cukru krupice, 230 gramů hladké mouky, 30 gramů kukuřičného škrobu a 3 vajíčka.

Bílky s cukrem ušlehejte do sněhu. Žloutky ušlehejte s moukou a vmíchejte do nich sníh. Nakonec vmíchejte do směsi opatrně kukuřičný škrob. Z hmoty vytvarujte kuličky a ty pečte v troubě na 160 °C asi 25 minut.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s nasekanými oříšky. Po dopečení nechte kuličky vychladnout a nakonec je v polevě obalte. Dejte je ztuhnout do ledničky a hned druhý den je můžete konzumovat.

Zdroj: Top Recepty, Maminčiny recepty, Blesk, Jídlo a radost

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz