Provensálská rajčata: Skvělý předkrm, svačina i příloha k hlavnímu jídlu

Zdroj: Shutterstock

Recept na provensálská rajčata jsem kdysi objevila někde na internetu, pak jsem si ho ale v mnoha krocích upravila tak, aby chutnal nejen mně, ale i celé mé rodině. Jedná se o skvělý vegetariánský předkrm nebo pochoutku, kterou naservírujete hostům třeba na svačinu.

Jídlo je zdravé, poměrně rychle hotové a zaujme nejen milovníky italské kuchyně. Jeho základem jsou rajčata a italské bylinky. U nás obvykle zmizí velmi rychle. Často je dělám na svačinu nebo k večeři, někdy ale také jako přílohu k hlavnímu chodu.

Rajčata, koření a sýr

Na přípravu pokrmu budete potřebovat zhruba 6 až 8 větších rajčat. Ideální je masitější druh, který má v průměru kolem 8 centimetrů.

Dále si připravte půl šálku strouhanky, 2 jarní cibulky, čerstvou bazalku, petržel, 4 stroužky česneku, čerstvý tymián, sůl, pepř, strouhaný sýr (ideálně mozzarellu, ale může být i jiný podle vaší chuti) a olivový olej.

Jak na provensálská rajčata

Rajčata rozpulte a vykrojte z nich vnitřky. V misce smíchejte strouhanku, jarní cibulku, a koření. Půlky rajčat naskládejte do zapékací mísy.

Potom rajčata bohatě osolte a opepřete a naplňte je připravenou směsí. Nakonec je zasypte sýrem a dejte péct do trouby na 200 °C zhruba na 15 minut. Potom je pokapejte olivovým olejem a dopékejte ještě 5 minut.

Takto připravené jídlo potom podávejte buď před hlavním jídlem, nebo jako svačinu. Hodí se ale skvěle například také k masu a bramborám. Kromě toho, že zelenina s hlavním jídlem skvěle chutná, krásně také dozdobí talíř.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz