Proč jsou bílkoviny při hubnutí tak důležité?

Zdroj: Shutterstock

Určitě už jste někde četli nebo slyšeli, že pokud chcete zhubnout, musíte se zaměřit především na bílkoviny. Bílkoviny jsou základní stavební kámen pro naše svaly. Rozhodně to ale nelze brát jako dogma, nebo si snad dokonce myslet, že čím více bílkovin sníte, tím snáze budete shazovat kila.

Přesto ale nadále platí, že bílkoviny jsou ve stravě klíčové. Chce to ale najít ten správný poměr a množství. Stejně jako vám může uškodit nedostatek bílkovin, může vám uškodit i jejich nadbytek.

Proč jsou bílkoviny důležité při hubnutí?

Naše tělo tráví a spaluje bílkoviny podstatně pomaleji než cukry a tuky. Mimo jiné bílkoviny mnohem lépe zasytí, hlad se po nich dostaví déle než po jídle plném sacharidů.

Nelze opomenout ani fakt, že jsou nezbytné pro naši svalovou hmotu. Třešničkou na dortu pak může být fakt, že po jídle plném bílkovin nebudete mít přehnané chutě na sladké.

Jak poznat, kolik bílkovin byste měli sníst?

Pokud to ve vás vyvolalo dojem, že můžete jíst neomezené množství bílkovin, třeba dokonce na úkor tuků nebo sacharidů, protože je to v posledních letech trendy, honem rychle tuhle myšlenku vyžeňte z hlavy.

Takhle to totiž nefunguje. Dospělý člověk by měl sníst 0,8–1,2 gramů bílkovin denně na jeden kilogram své váhy. Množství bílkovin lze ještě upravit na základě toho, jestli sportujete.

Jak už bylo řečeno – bílkoviny jsou klíčové pro svalovou hmotu. Logicky tedy sportovci nebo obecně lidé, kteří cvičí nebo třeba posilují, budou potřebovat více bílkovin než člověk, kterému je pohyb cizí.

V jakých potravinách najdete bílkoviny?

Mnoho lidí má často problém sníst odpovídající množství bílkovin za den. Často také proto, že třeba netuší, kde je najdou.

Přitom potravin, ve kterých se ukrývají tolik důležité bílkoviny, existuje hned několik. Mezi zdroje tak patří maso, mléčné výrobky, vejce nebo třeba luštěniny.

S bílkovinami se to nemá přehánět

I když jsou bílkoviny tak moc důležité, rozhodně se to s jejich množstvím nemá přehánět. Spalování bílkovin je náročné pro ledviny a játra.

Pokud budete dlouhodobě překračovat doporučené množství bílkovin denně, můžete si zadělat na nepříjemné problémy – nebo si dokonce játra a ledviny trvale poškodit.

Mimo to může nadbytečné množství bílkovin ve střevech způsobovat množení hnilobných mikroorganismů a může dojít ke zhoršenému trávení nebo odvápnění kostí.

Zdroj: zeny.cz, rozumnehubnuti.cz, vlasta.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz