Připravte si fánky podle Pavla Berkyho. Snadné pečivo zvládne úplně každý

Zdroj: Nextfoto

V roce 2020 se umístil na 3. místě v soutěži MasterChef. Pavel Berky je mimo to ale také úspěšný módní návrhář a autor kuchařské knihy Berky Recepty. Chcete si podle slavného kuchaře něco uvařit i vy? Vyzkoušejte třeba jeho proslulé fánky.

Pro Pavla je v životě velmi důležitá podpora jeho partnera. „Matěj je minimálně 50 % mě, možná i trošku víc, protože já jsem ruce a on je ta hlava, která to všechno řídí, takže on je důležitý v pracovním vztahu i v tom normálním,“ svěřil se pro Extra.

Právě díky podpoře Matěje se mu prý podařilo dosáhnout jak v kariéře návrháře, tak v té kuchařské takových skvělých výsledků. Jeho recepty rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Fánky Pavla Berkyho

Někde se jim říká fánky, jinde jsou známé jako boží milosti. Jde o pečivo, které se tradičně peče během Velikonoc, v dnešní době už se ale dělá často i v jiných ročních obdobích.

Na jeho přípravu budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 1 žloutek, 50 gramů másla, cukr, jedlou sodu, 2 lžíce zakysané smetany, 70 mililitrů kefíru, kůru z citronu, přepuštěné máslo a 50 centilitrů amaretta.

Jak na boží milosti

Příprava tohoto pečiva není vůbec náročná. Nejprve utřete s moučkovým cukrem zhruba 50 gramů másla pokojové teploty. Do mísy prosejte mouku a jedlou sodu. K těm přidejte žloutek, zakysanou smetanu, kefír, utřené máslo s cukrem a amaretto.

Do směsi pak dále přisypte nastrouhanou citronovou kůru. Vše pořádně promíchejte a na pracovní ploše pak vypracujte těsto. Vyválejte ho na placku a udělejte z něj malé čtverce o velikosti zhruba 7×7 centimetrů.

Nožem udělejte v každém čtverci uprostřed malý řez, do kterého pak strčíte jeden jeho konec. Tím vám vznikne tvar pro fánky typický. Boží milosti pak smažte v přepuštěném másle dozlatova, nakonec je obalte v cukru a skořici.

Zdroj: Pavel Berky, Magazín Recepty, Extra

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz