Příprava kávy výrazně zdravěji

Bez kávy si sice mnozí z nás neumí představit začátek dne, nicméně se nejedná právě o nejzdravější rituál. Přesto si lze dát šálek oblíbeného nápoje bez větších rizik, přičemž existují i alternativy.

Zaměřte se na kvalitní kávu

Ačkoli si dnes kafe můžete pořídit na každém rohu, ne všechny produkty jsou stejně kvalitní. Při nákupu se tedy soustřeďte na to, aby káva nebyla moc tmavá, protože prošla přílišným pražením. Navíc by měla být co nejčerstvější (max. dva měsíce od pražení). Soustředit se lze také na organické kávy (eko/bio), které byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí. Ty sice nemusí nutně zdravější, ale obvykle to tak bývá a zároveň jsou většinou fair trade, takže pomůžete i lidem.

Kávu nepijte moc často a nedávejte si „smrťáky“

Káva působí diureticky (močopudně), takže dehydruje. Proto byste ji neměli pít příliš mnoho. Díky stimulujícím účinkům navíc „smrťáky“ působí negativně na kardiovaskulární soustavu. S kávou to tedy nepřehánějte. Proti dehydrataci si můžete pomoci tím, že před šálkem kávy vypijete sklenici vody. Také si ji dělejte slabší a nedávejte si ji večer, když už se pomalu chystáte do postele. Mohlo by dojít k narušení spánkového režimu, což zdraví rozhodně neprospívá.

Nepoužívejte nekvalitní sladidla

Negativní účinky kávy na lidské zdraví způsobuje i slazení. Rafinovaný cukr je totiž rovněž stimulant, takže organismus pak dostává pořádně zabrat a celkově se nejedná o nejvhodnější složku potravy. Používat byste ovšem neměli ani umělá sladidla, jež rovněž nejsou nijak zdravá. Slaďte tedy minimálně, případně si dejte kávu neslazenou. Na druhou stranu můžete použít rozličná alternativní sladidla, která zdraví nijak neškodí. Na mysli máme např. stévii sladkou či agávový sirup.

Pozornost věnujte i výběru mléka

Mnozí lidé si neumí představit kafe bez mléka, přičemž mnoho druhů kávy je na přítomnosti tohoto nápoje přímo postaveno. Jenže klasické pasterované mléko je nejen tučné, ale také silně zakyselující. Spíše se tedy zaměřte na kravské mléko, které bylo vyrobeno ekologicky šetrným způsobem, protože to bývá obvykle zdravější. Navíc opět můžete vyzkoušet různé alternativy, které jsou zdravé i chuťově zajímavé – např. mandlové, kokosové či pohankové mléko.

Nejen kávou živ je člověk

Pokud kávu nepijete ani tak kvůli chuti, ale především kvůli jejím stimulujícím účinkům, můžete v klidu vsadit na jiné nápoje. Ty totiž také dokážou „nakopnout“ a zároveň dodávají zdravou formu energie, která není pro organismus tak zatěžující. Na mysli máme např. zelený čaj, a to především matchu, jež pochází z Japonska. Vyzkoušet můžete také yerba maté, což je nápoj připravovaný z listů cesmíny paraguayské a poskytuje zřejmě nejzdravější stimulaci vůbec.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*