Připomeňte si masopustní tradice poctivými domácími koblihami. Zkuste marmeládové nebo makové

Zdroj: Shutterstock

Svátkem Tří králů začalo letošní masopustní období, které bude trvat až do 2. března. I když již význam masopustu pomalu upadá, určitě neuškodí si ho připomenout například přípravou masopustních koblih.

Význam masopustu

Masopust plnil úlohu přípravy na nadcházející čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Proto se během něj nešetřilo zábavou ani jídlem. Pořádaly se zabijačky, pekly obzvláště mastné koblihy nebo nabízely boží milosti.

Oslavy vrcholily posledním masopustním čtvrtkem, kterému se říká Tučný, možná také proto, že se pořádalo nejvíce zabijaček. Masopust končí Popeleční středou, po které následuje postní čas.

Pojďme si upéct koblihy

Koblihy bývaly důležitou součástí masopustních oslav. Smažily se makové, fíkové, kdoulové, šalvějové, řeřichové nebo se švestkovými povidly. Použít můžete jakoukoliv svoji oblíbenou marmeládu nebo si vychutnat jen samotné těsto, protože i to stojí za to.

Recept vychází z blogu Kuchařka pro dceru a na asi 20 koblih budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 35 gramů droždí, 3 žloutky, 250 mililitrů vlažného mléka, 50 gramů másla, 50 gramů cukru krupice, 3 lžíce rumu, špetku soli, trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a 1 litr oleje na smažení.

Příprava těsta

V míse rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, 125 mililitry vlažného mléka a lžící mouky. Zakryjte utěrkou a nechte stát deset minut v pokojové teplotě. Poté by kvásek měl mít hustou pěnu.

Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a míchejte, dokud směs nezesvětlá a nenabude na objemu. Poté do máslové pěny vmíchejte 2 žloutky, rum, sůl a citronovou kůru.

Smíchejte mouku s kváskem a máslovou směsí a postupně přilévejte zbylé mléko. Celou dobu zpracovávejte těsto vařečkou, dokud nebude hladké, vláčné a nepříliš lepivé. Těsto přikryjte a nechte ¾ až 1 ½ hodiny kynout. Místo náročnějšího hnětení vařečkou můžete použít kuchyňského robota.

Na pomoučněnou pracovní plochu vyklopte nakynuté těsto a rozválejte ho na asi 2 centimetry silnou placku. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 centimetrů. Až spotřebujete všechno těsto, vyskládejte kolečka vedle sebe na pomoučněný povrch, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout.

Smažení koblih

Do širokého, nízkého kastrolu nalijte takové množství oleje, aby v něm koblihy při smažení plavaly a nedotýkaly se dna. Do rozehřátého oleje poskládejte koblihy, přikryjte je poklicí a vyčkejte, až vyběhnou.

Smažení by mělo trvat minutu až dvě, až koblihy na spodní straně zezlátnou, otočte je a smažte na druhé straně, tentokrát je již nepřikrývejte.

Usmažené koblihy pokládejte na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk. Nakonec koblihy poprašte moučkovým cukrem a ještě tentýž den snězte.

Marmeládová náplň

Pokud chcete koblihy vylepšit marmeládovou náplní, můžete z těsta vyválet tenčí plát, vykrojit tak více koleček a následně polovinu z nich potřít marmeládou a přiklopit zbývajícími kolečky. Části k sobě dobře přitiskněte a nechte kynout.

Marmeládu můžete také přidat do již usmažených koblih. Z boku koblihy propíchněte a naplňte marmeládou za pomoci cukrářského sáčku.

Zdroj: Kuchařka pro dceru, Český rozhlas, Muzeum regionu Valašsko

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz