Přepuštěné máslo neboli ghí není vhodné pro každého. Kdo by se ho měl vyvarovat?

Zdroj: Shutterstock.com

Přepuštěné máslo je pojem, který se v poslední době skloňuje stále častěji. Je také známé pod termínem ghí. V porovnání s klasickým máslem to přepuštěné neobsahuje vodu, nežlukne a říká se o něm, že má hojivé účinky.

Zamilujete si ho pro jeho máslovou chuť i pro fakt, že se nepřipaluje. Přepuštěné máslo můžete používat do polévek i omáček, na dušenou zeleninu či na smažení řízků. I když je přepuštěné máslo oproti tomu klasickému kvalitnější, není vhodné pro každého.

Co je přepuštěné máslo?

Přepuštěné máslo neboli ghí se vyrábí z plnotučného kravského mléka, ze kterého jsou odstraněny mléčné sušiny. Je plné zdravých vitamínů – obsahuje vitamíny rozpustné v tucích. Konkrétně v něm najdete vitamín A, D, E a K. Tyto vitamíny zodpovídají za podporu zdravých kostí a posílení imunitního systému.

Přepuštěné máslo obsahuje i omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a antioxidanty. I když je známé pro své pozitivní účinky na naše zdraví, není vhodné úplně pro všechny. Kdo by se měl přepuštěnému máslu vyhnout?

Pro koho není přepuštěné máslo vhodné?

Přepuštěné máslo v sobě může obsahovat stopy mléčné bílkoviny a laktózy. Právě z tohoto důvodu by se mu měli vyhýbat silně alergičtí lidé – jedinci, kteří trpí silnou alergií na bílkovinu kravského mléka.

Další skupinou lidí, pro které není ghí zrovna dvakrát vhodné, jsou pacienti mající problémy s játry. Pokud patříte k lidem, kteří se léčí se žloutenkou, gastrointestinálními bolestmi nebo ztučněním jater, pak přepuštěné máslo nepoužívejte, protože by mohlo zdravotní potíže s játry zhoršit.

Na pozoru by se měly mít také těhotné ženy. Konzumace přepuštěného másla jako takového sice těhotnou maminku ani její miminko neohrozí, nicméně je nutné zmínit, že někteří jedinci mohou trpět horší stravitelností. A vzhledem k tomu, že těhotné ženy trpí na zažívací problémy více, měly by se konzumace přepuštěného másla vyvarovat.

Proč si zamilovat ghí?

Nepatříte-li ani do jedné z výše zmíněných rizikových skupin, pak se konzumaci přepuštěného másla určitě nebraňte. Je hned několik dobrých důvodů, proč byste měli dát přepuštěnému máslu neboli ghí šanci.

Prvním z nich je fakt, že jde o skvělou zásobárnu vitamínů. Jak už bylo zmíněno, v přepuštěném másle najdete vitamíny A, D, E a K. Dalším důvodem je, že má opravdu dlouhou trvanlivost. Přepuštěné máslo může vydržet i rok, přičemž ho není třeba skladovat v lednici.

Za zmínku určitě stojí také to, že přepuštěné máslo zlepšuje trávení. Jelikož stimuluje tvorbu žaludečních kyselin, podporuje zdravé zažívání. Také byste měli vědět, že může podpořit hubnutí. Přepuštěné máslo obsahuje mastné kyseliny a energie z nich pomáhá spalovat tuky.

Zdroj: prostreno.cz, vitalia.czfresh.iprima.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz