Plněné chleby si zamilujete. Vyzkoušejte osvědčené recepty nebo buďte kreativní

zdroj: Shutterstock

Plněný chléb se hodí jako hlavní chod i předkrm. Variace plněného chlebu vám umožní popustit uzdu fantazii a vytvořit vlastní neodolatelnou kombinaci. Pro začátek vám však přinášíme několik osvědčených receptů.

Chléb plněný slaninou

Na chléb namočený v másle, plněný sýrem, slaninou a kořením podle webu It is a Keeper budete potřebovat 1 nekrájený bochník kulatého kváskového chleba, 340 gramů sýru čedar nakrájeného na tenké plátky, 85 gramů slaniny, 115 gramů rozpuštěného másla a 1 polévkovou lžíci směsi koření ranch.

Pokud si nechcete směs koření kupovat, můžete pro stejný výsledek smíchat 1/3 šálku suchého podmáslí v prášku, 1 lžíci česnekového prášku, 1 lžíci cibulového prášku, 2 lžičky sušené petrželky, 1 a půl lžičky sušeného kopru, 1 až 1 a půl lžičky sušené pažitky, 1 lžičku soli, ½ lžičky cukru, ½ čajové lžičky sušeného estragonu, ¼ lžičky čerstvého černého pepře a ¼ lžičky hořčičného prášku.

Přípravu plněného chleba začněte jeho naříznutím do podoby mřížky, ale spodní část nechte souvislou, aby směs nepropadala. Do vzniklých mezer vložte čedar a plátky slaniny. Chléb polijte máslem smíchaným s kořením. Bochník chleba zabalte do fólie a položte na plech. Pečte 15 minut při teplotě 350 °C. Rozbalte chléb a pečte dalších 10 minut.

Česnekovo-bylinkový chléb

Další recept vychází ze stránek Handle the Heat a potřebovat na něj budete 1 kváskový chléb, 115 gramů rozpuštěného másla, 2 namačkané stroužky česneku, ½ lžičky soli, 1 lžíci nasekané čerstvé petrželky, 2 lžičky mletého čerstvého rozmarýnu, 2 lžičky mletého čerstvého tymiánu a 3/4 šálku strouhaného sýra mozzarella.

V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, česnek, sůl, petrželku, rozmarýn a tymián. Chléb opět nakrájejte do mřížky a dávejte pozor, abyste ho neprořízli celý. Vzniklé škvíry pokapejte rozpuštěným máslem a nasypte do nich strouhaný sýr. Celý bochník zabalte do fólie. Chléb položte na plech a pečte 15 minut na 180 °C, nebo dokud se sýr z větší části nerozpustí. Opatrně odstraňte fólii a pokračujte v pečení dalších 5 minut. Ihned podávejte.

Bagety plněné špenátem

Recept na bagety plněné špenátem a feta sýrem je představen na stránkách Kevin is cooking. Budete na něj potřebovat 225 gramů smetanového sýra, ½ šálku majonézy, ½ šálku zakysané smetany, 1 lžičku cibulového prášku, ½ lžičky čerstvého černého pepře, 225 gramů sýru mozarella, 150 gramů sýru feta, 280 gramů mraženého nasekaného špenátu, 24 plátků trvanlivého salámu a 4 bagety.

Rozmrazte mražený špenát, promačkáním z něj odstraňte přebytečnou vodu a nechte ho okapat na sítu. Vložte špenát do mísy. Do druhé mísy dejte smetanový sýr, majonézu, zakysanou smetanu, cibulový prášek a černý pepř.

Promíchejte a přidejte zhruba 180 gramů mozzarelly a sýr feta a znova promíchejte. Nakonec přidejte špenát a salám. Do mřížkovitě nakrájených baget rozdělte náplň a posypte zbývající mozzarellou. Pečte 20 až 24 minut na 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Před podáváním nechte mírně vychladnout.

Zdroj: It is a Keeper, Handle the Heat, Kevin is cooking

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz