Petr Havlíček vysvětluje, proč se vyhýbat light potravinám

Zdroj: Shutterstock

Stále více lidí se snaží myslet na své zdraví. Mnohem více se zamýšlí nad skladbou svého jídelníčku – ať už z hlediska vyváženosti, nebo právě proto, že se snaží zhubnout. Možná jste se i vy setkali s myšlenkou, že kdo chce zhubnout, musí ze svého jídelníčku vyřadit tučné potraviny.

Už je to nějaký ten pátek, co se do podvědomí lidí dostaly takzvané light výrobky. V tu dobu to byl obrovský boom, který se ale popularitě těší i dnes. Mnoho lidí je totiž toho názoru, že pokud chtějí být hubení, musí konzumovat pouze light potraviny. Odborník na výživu Petr Havlíček však ve videu varuje, že light potraviny nejsou vždy ta nejlepší volba.

Tuky jsou pro naše tělo nepostradatelné

Tuk je živina, kterou naše tělo nutně potřebuje. Jde o nejvýznamnější energetickou zásobárnu, která naše tělo chrání před únikem tepla. Tuky jsou zároveň součástí buněčných membrán, nemluvě o tom, že se z nich tvoří i některé hormony a žlučové kyseliny.

Z toho jasně plyne, že vyřadit z jídelníčku kompletně veškeré tuky rozhodně není dobrý nápad. Ale pozor – výrazné omezení tuku na nutné minimum nám zejména s výhledem do budoucna může zadělat na nepříjemné zdravotní problémy.

Doporučený podíl tuku ve stravě se pohybuje v rozmezí 20 až 35 %. Toto množství bychom ve svém vlastním zájmu měli dodržovat, rozhodně není zdravé snižovat příjem tuků pod tuto hranici. „Pokud se budeme orientovat pouze na light výrobky, můžeme si do budoucna díky absenci tuku způsobit poměrně značné zdravotní komplikace,“ vysvětluje Havlíček.

Zdravotní komplikace způsobené nízkým obsahem tuků ve stravě

Již zmíněné zdravotní komplikace mohou být způsobené také tím, že tělu budou chybět vitamíny rozpustné v tucích – konkrétně se bavíme o vitamínech A, D, E a K. Tyto vitamíny se ukládají v tělesných tkáních. Zpravidla se ujímají role katalyzátorů, které usnadňují biochemické reakce v organismu.

Podle Petra Havlíčka je právě často zatracovaný tuk důležitý pro zpracování těchto vitamínů v našich střevech. I to je důvod, proč bychom si příjem tuků měli hlídat a rozhodně bychom neměli chodit pod doporučovaný denní příjem.

Light potraviny mívají nízký obsah energie

Popularita light potravin šla v posledních letech raketově nahoru. Důvodem je představa, že jsou pro naše zdraví tou nejlepší volbou a že díky nim třeba můžeme i zhubnout. Petr Havlíček ale varuje, že light potraviny mívají velmi často i velice nízkou hladinu energie.

„Při zařazení nízkotučných potravin se dostáváme do situace, že se naopak začínáme přejídat potravinami s vysokým obsahem sacharidů, a především potravinami s vysokým obsahem přidaných cukrů,“ vysvětluje Havlíček.

Energie nám jednoduše chybí, proto nám tělo dává jasný signál, abychom ji doplnili prostřednictvím jiných a často bohužel také nezdravých potravin.

Zdroj: YouTube

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz