Oprah Winfrey vyměnila narozeninový dort za kukuřičný chléb. Její recept si zamilujete

Zdroj: Fred Duval / Shutterstock.com

Chleba je základní potravinou většiny domácností. Může mít nespočet variant co do tvaru, typu mouky či dalších přísad. A právě Oprah Winfrey se podělila o recept na netradiční kukuřičný chléb, který si zamilujete.

Do povědomí lidí se zaručeně vryla jako známá televizní moderátorka, která ve své talk show hostila nejednu celebritu. Je ale také podnikatelkou a obchodní magnátkou. Ve světě, ale i v osobních kruzích, je velmi oblíbená pro svou vtipnost, sympatickou povahu, cílevědomost a obětavost.

Práce ji baví, vydala i kuchařku

Skutečnost, že nemá žádné dítě, jen odráží fakt, že celý život obětovala kariéře. Jak uvedla pro iDNES: „Nemám děti, protože bych nebyla dobrou matkou.“ V pracovním životě se jí daří skvěle a rozhodně nezahálí.

Vydala dokonce i svou kuchařku s názvem Jídlo, zdraví a štěstí, která obsahuje nejen její fotografie a příběhy, ale hlavně recepty na skvělá jídla a lepší život.

Oprah v ní nabízí fantastické a přesné recepty na saláty, polévky i hlavní jídla. Většina receptů je jednoduchá, ale zároveň promyšlená z hlediska vyváženosti a nápaditých chutí.

Nejinak je tomu i v případě jednoho z jejích nejoblíbenějších jídel – kukuřičného chleba, který si dá klidně i na své narozeniny, jak dokládá její příspěvek na instagramu. A upřímně řečeno, k dortu má svou podobou docela blízko.

Na výběru kukuřičné mouky si dejte záležet

Jak radí web Oprah.com, abyste mohli upéct dobrý kukuřičný chléb, musíte mít dobrou kukuřičnou mouku. Měla by mít hrubou, písčitou strukturu. Nejlepší je mletá na kameni a bývá k dostání v obchodech s přírodními potravinami, ale i v mnoha supermarketech.

Dejte si pozor na to, aby byla mouka čerstvá, jelikož obsahuje oleje, které mohou snadno žluknout. Jako prevenci ji vždy skladujte v lednici (pokud ji rychle nespotřebujete).

K přípravě osmi porcí kukuřičného chleba budete potřebovat: dva šálky žluté nebo bílé kukuřičné mouky, tři čtvrtě hrnku hladké mouky, dvě lžíce cukru, dvě a půl lžičky prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, lžičku soli, dva šálky podmáslí, dvě velká rozšlehaná vejce a čtvrt šálku rostlinného oleje, nejlépe slunečnicového.

Troubu je potřeba pořádně rozehřát

Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C a umístěte rošt do středu trouby. K přípravě chleba budete dále potřebovat dobře olejem vymazanou litinovou pánev, kterou položte na rošt.

Ve velké míse smíchejte kukuřičnou i hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Uprostřed udělejte důlek. V jiné míse vyšlehejte podmáslí s vejci a olejem, dokud se vše dobře nespojí. Nalijte směs do jamky a míchejte jen do okamžiku, kdy je těsto vláčné – pozor, ať to nepřeženete.

Vyjměte horkou pánev z trouby a dejte do ní těsto. Pečte asi 15 až 20 minut, dokud po zmáčknutí nebude chleba uprostřed pružit a povrch lehce nezezlátne. Poté nechte ještě 5 minut odstát a vyklopte na talíř. Podávat jej můžete i přímo z pánve.

Nebojte se experimentovat

Takto pečený kukuřičný chleba chutná fantasticky, ale pokud si jej budete chtít nějak ozvláštnit, vyzkoušejte například variantu s pečenými rajčaty, cibulí a čedarem. Stačí na pánvi s trochou olivového oleje osmažit nahrubo nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Poté vmíchejte dva prolisované stroužky česneku a po půl lžičce nasekaného čerstvého tymiánu a oregana.

Nechte chvilku povařit a vychladnout. Mezitím si připravte těsto podle uvedeného receptu. Jakmile bude navlhlé a hrudkovité, vmíchejte vychladlou zeleninu a půl šálku rozdrobeného čedaru. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota, a poté rozetřete na rozpálenou pánev. Na těsto ještě položte osm rajčat opečených v troubě a pečte podle pokynů výše.

Těsto můžete ozvláštnit prakticky čímkoli, pro milovníky ostřejších jídel do něj můžete přidat třeba nasekané chilli papričky, čerstvou kukuřici a proužky slaniny.

Zdroj: idnes.cz, goodreads.com, instagram.com, oprah.com, soufflebombay.com

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz