Obyčejný česnek má nespočet zdravotních benefitů. Snižuje cholesterol a zabraňuje únavě

Zdroj: Shutterstock

Asi málokdo z nás si dokáže představit, že bychom v kuchyni nikdy nepoužili česnek. Hodí se k masu, do omáček, jen tak do těstovin, na topinku. Má v kuchyni nespočet využití.

Česnek je ale také přírodním lékem na nejeden problém. Může se totiž pyšnit několika zdravotními benefity, o kterých jste možná ani neslyšeli.

Snižuje krevní tlak i cholesterol

Česnek je třeba přírodním prostředkem, jak snížit krevní tlak, uvádí například web everydayhealth.com. „Česnek stimuluje syntézu oxidu dusnatého, který rozšiřuje krevní cévy, a inhibuje aktivitu ACE – angiotensin-konvertujícího enzymu. ACE inhibitory pomáhají uvolnit krevní cévy. To by mohlo potenciálně podporovat zdravý průtok krve a tlak,“ píše server.

Tato potravina zároveň dokáže vedle tlaku upravit a snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Pokud bojujete s cholesterolem, zkuste při přípravě vašich jídel přidat trošku víc česneku.

Je prevencí proti Alzheimerově chorobě

Česnek také obsahuje antioxidanty, které podporují ochranné mechanismy těla před oxidačním poškozením.

„Bylo prokázáno, že vysoké dávky česnekových doplňků zvyšují antioxidační enzymy u lidí a také významně snižují oxidační stres u lidí s vysokým krevním tlakem. Kombinované účinky na snížení cholesterolu a krevního tlaku, stejně jako antioxidační vlastnosti, mohou snížit riziko běžných onemocnění mozku, jako je Alzheimerova nemoc a demence,“ připomíná jeho další výhody web healthline.com.

Obsahuje spoustu důležitých látek

Česnek funguje jako perfektní dochucovadlo, přitom je zároveň nízkokalorický. Nejen příznivci nízkosacharidové diety oceňují jeho výživové hodnoty. Jeden stroužek česneku v sobě totiž obsahuje například vitamín C, vitamín B6, dále mangan, selen a hlavně vlákninu. Nechybí v něm ani vápník, fosfor, železo nebo draslík a měď.

Právě díky tomu, že je česnek bohatý na tyto výše uvedené látky, jedná se o výživově hodnotnou potravinu. Dokáže dokonce zvýšit vaše sportovní výkony.

Česnek se totiž ve starověkých kulturách tradičně využíval ke snížení únavy a naopak ke zvýšení pracovních výkonů. Při zvýšené únavě si tedy zkuste do jídla přidat trochu víc česneku a uvidíte, že vám to pomůže znovu se nastartovat.

Zdroj: everydayhealth.com, healthline.com

Autor: Gabriela Kibicová

Přidat na Seznam.cz