Obilný salát s hráškem: Vyberte si verzi podle své chuti, každá je trochu jinak zdravá

Zdroj: 123rf

Obilný salát s hráškem dělám už dlouhé roky. Dávám do něj to, co mám zrovna doma po ruce nebo na co mám chuť. Existuje proto hned několik verzí a vy si můžete vybrat tu, která vám bude nejvíc vyhovovat. Ve všech případech si ale připravíte zdravý a lehký oběd.

Nejčastěji používám jako základ pro salát bulgur. Jedná se o celozrnný produkt vyrobený z pšenice. Má vysoký obsah vlákniny, reguluje hladinu cukru v krvi a je bohatý na vitamíny skupiny B.

Někdy se ho nicméně rozhodnu nahradit quinoou. Tato obilovina pochází z Jižní Ameriky a byla pěstována Inky po tisíce let. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, ale také důležité minerály jako železo, hořčík, zinek a mangan.

Co budete na salát potřebovat

Na přípravu obilného salátu s hráškem budete potřebovat 250 gramů obilniny podle svého výběru. Může to být výše zmíněný bulgur, quinoa, ale třeba také obyčejné kroupy. Dále si připravte 200 gramů mraženého hrášku, červenou cibuli, červenou papriku a 100 gramů sýru feta.

Nakonec budete potřebovat už jen hrst čerstvých bylinek, já používám například mátu a petržel. Potom si připravte ještě 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř podle chuti.

Hrášek, který je druhou základní surovinou salátu, můžete využít během sezóny i čerstvý. Tato zelenina podporuje trávení, pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a přispívá také k pocitu sytosti a může pomoci při kontrole hmotnosti.

Jak na přípravu salátu

Uvařte vámi zvolenou obilninu podle návodu na obalu. Nechte ji vychladnout, salát se podává obvykle studený. Mezitím uvařte hrášek v osolené vodě. Sceďte ho a zchlaďte ve studené vodě s ledem.

Nakrájejte cibuli na tenké plátky a papriku na malé kostičky. Ve velké míse smíchejte uvařenou obilninu, hrášek, cibuli a papriku. Nadrobte fetu a přidejte ji do mísy. Potom nasekejte bylinky a přidejte je k ostatním ingrediencím.

V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Tímto dresinkem zalijte salát. Vše dobře promíchejte a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily. Před podáváním ještě jednou promíchejte a případně dochuťte dalšími bylinkami, solí a pepřem.

Zdroj: Autorský recept, WebMD, Healthline, Eating Well

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz