Nízkohistaminová dieta: Pomůže alergikům i lidem s atopickou dermatitidou

Zdroj: Shutterstock.com

Nízkohistaminová dieta může pomoci lidem, u kterých se rozvinou příznaky podobné alergii, jako je kýchání, svědění nebo kopřivka v reakci na potraviny obsahující histamin.  

Nízkohistaminová dieta může člověku pomoci zjistit, které potraviny způsobují jeho příznaky. Vyhýbání se těmto potravinám pak může přinést úlevu od obtěžujících příznaků a projevů. 

Co je histamin? 

Histamin je chemická látka, která se automaticky pojí k alergii. „V těle má ale i další důležité funkce, včetně komunikace s mozkem, spouštění uvolňování žaludeční kyseliny a rozšiřování krevních cév za účelem snížení krevního tlaku,“ doplňuje bbcgoodfood.com.  

Všichni potřebujeme histamin, zvláště když si třeba odřeme koleno nebo nás bodne včela. Histamin se nachází v celém těle a je uložen hlavně v imunitních buňkách. 

Svou roli plní tak, že se naváže na specifické receptorové buňky na klíčových místech v moment, kdy je to od něho potřeba. 

Kdy může být histamin na obtíž? 

Když se jeho hladina příliš zvýší nebo ho nedokážeme správně odbourat, histamin může začít ovlivňovat normální tělesné funkce. 

To může vést k příznakům podobným alergii, včetně svědění, kýchání, bolestí hlavy, kloubů, podrážděného střeva a nevolnosti. 

Nemusíte pociťovat všechny tyto příznaky po celou dobu, ale s nahromaděním histaminu můžete zjistit, že se příznaky zhoršují nebo se jich objevuje stále více. 

Jakým potravinám se vyhýbat? 

„Obecně platí, že potraviny, které byly fermentovány, mají nejvyšší hladinu histaminu,“ odhaluje healthline.com.  

Existuje také teorie, že některé potraviny – i když samy o sobě nejsou bohaté na histamin – mohou popostrčit vaše buňky k uvolňování histaminu. 

Jakým potravinám se tedy při dietě vyvarovat? Vyšší hladiny histaminu obsahují nejen fermentované mléčné výrobky, ale také fermentovaná zelenina – například kysané zelí. 

Pozor i na fermentované sójové produkty, jako je tempeh, miso nebo sójová omáčka. Dieta vyřadí z jídelníčku také víno a pivo, rajčata, špenát, lilek, nakládané okurky nebo ocet.  

Zdravotní přínosy nízkohistaminové diety 

„Primárním účelem nízkohistaminové diety je snížit hladinu histaminu v těle,“ píše stylecraze.com. Mezi přínosy diety tak patří především zmírnění příznaků pojících se k alergii.  

Může také pomoci zvládnout atopickou dermatitidu. Podobně jako příznaky histaminové intolerance se mohou příznaky atopické dermatitidy zhoršit v důsledku příjmu potravy bohaté na histamin. 

Upřít jí nelze ani fakt, že může snížit příznaky dráždivého tračníku. Vyhýbání se potravinám bohatým na lepek a fermentovaným produktům může hrát důležitou roli při snižování příznaků typických pro tento zdravotní problém. 

Zdroj: bbcgoodfood.com, healthline.com, stylecraze.com 

Autor: Karolína Nezbedová 

Přidat na Seznam.cz