Nezapomínejme na tradiční Dušičky. Upečte si typické kruchovky

Zdroj: Shutterstock

Od poloviny října se všude setkáváme se znaky Halloweenu. Vidíme kolem sebe vydlabané dýně, různé strašáky, děti se chtějí převlékat za strašidla. Kvůli tomu všemu mnozí z nás tak trochu zapomínají na naše svátky, konkrétně na Dušičky.

Není to škoda? Halloween, který není typicky českým svátkem, by naše Dušičky určitě neměl slepě převálcovat. Dříve se Dušičky slavily mnohem více než dnes. Proč si zažité zvyky a tradice trochu neoprášit?

Upečte si středočeskou specialitu – kruchovky

Znáte kruchovky? Možná ne a možná vůbec netušíte, co to vlastně je. Jde o tradiční recept z Českého ráje. „Jsou to vlastně rohlíky z žitné mouky, které dostávali čeledíni, když na podzim odcházeli ze služby,“ popisuje kruchovky web České televize.

Možná to není pečivo nutně spojované s Dušičkami, ale pravdou je, že dříve se právě v tomto období hodně peklo a připravovalo.

Plněné i sypané mákem

Kruchovky dříve mívaly několik podob. „Rohlíčky se často plnily povidly, tvarohem nebo mákem a měly různé velikosti,“ popisuje web Toprecepty.

Nejen kruchovky, ale například i kosti svatých z nekynutého těsta sloužily pro obdarovávání již zmíněných čeledínů odcházejících na vojnu, ale i potulným cestujícím či žebrákům.

Recept na kruchovky

Na přípravu kruchovek je potřeba 250 g žitné (chlebové) mouky, 150 až 175 ml teplé vody, 1 lžička octa, 1 lžička drceného kmínu, 1 až 2 lžíce oleje, 1/4 kostky droždí, 1 lžička cukru a 1/2 lžičky soli.

Do misky rozdrobte droždí, smíchejte ho s cukrem a nechte vzejít kvásek. K němu pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. To nechte dvě hodiny kynout na teplém místě.

„Hotové těsto na lehce pomoučené desce rozválejte do kruhu, rádýlkem nebo ostrým nožem rozkrájejte na 4 až 8 trojúhelníků, a ty od širšího konce zabalte směrem ke špičce jako základ rohlíku,“ radí web michaelarau-dobrouchut.

Záleží jen na vás, jestli rohlík necháte rovný, nebo ho zahnete do podkovy. Vyskládejte je poté na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout. Následně plech vložte do trouby a pečte na 200 °C cca 25 minut.

Zdroj: ceskatelevize.cz, toprecepty.cz, michaelarau-dobrouchut.eu

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz