Nevyhazujte kyselé mléko, ještě ho použijte na vaření a pochutnejte si

Zdroj: Shutterstock

Plýtvání potravinami je bohužel každodenní problém, nad kterým se mnoho lidí vůbec nepozastavuje. Asi každému už se někdy stalo, že v lednici našel prošlou potravinu, kterou nestihl spotřebovat, a tak letěla do koše.

Jsou situace, kdy není hned nutné danou potravinu bez milosti zlikvidovat. Třeba takové mléko. Drtivá většina lidí by mléko po uplynutí data spotřeby jednoduše vyhodila. Přesto datum na mléce nemusí nutně znamenat, že již není bezpečné ho pít. Ve skutečnosti může být většina mléka spotřebována několik dní po datu vytištěném na štítku.

Ne vždy je datum na obalu rozhodující

Řekněme si upřímně, že pokud v lednici nebo třeba ve spíži narazíme na potravinu s prošlou dobou trvanlivosti, s největší pravděpodobností ji vyhodíme.

Dělá to tak většina z nás, někdy už tak nějak automaticky, protože v sobě máme zakořeněno, že co je prošlé, to je okamžitě zkažené.

Ne vždy tomu tak ale musí být. Třeba právě u mléka se může stát, že otevřete krabici pár dní po expiraci a zjistíte, že je obsah naprosto v pořádku.

Kyselé mléko může nahradit podmáslí

Pokud se stane, že v lednici objevíte kyselé mléko, věřte, že jej nemusíte okamžitě vyhodit se znechuceným výrazem ve tváři. Ve skutečnosti totiž může kyselé mléko nahradit podmáslí, které si jinak běžně kupujeme.

Nebojte se ho proto v kuchyni využít. Jasně, asi nebudete mít chuť ho vypít, ale použít ho při pečení není vůbec špatný nápad. Například z něho můžete udělat palačinky nebo nadýchanou bábovku, po které se jenom zapráší.

Extra kyselost, kterou mléko získává, když stárne, může ve skutečnosti přinést skvělou chuť i dalším pečeným dobrotám, jako jsou koláče nebo třeba muffiny.

Nepoužívejte mléko, které zapáchá

Nenabádáme vás však k tomu, abyste se snažili spotřebovat zkažené mléko, které bude nepříjemně zapáchat. Vždy je potřeba použít selský rozum a v případě, kdy mléko nevábně páchne nebo třeba změnilo barvu, patří do koše.

Zdroj: npr.org, businessinsider.com, tastingtable.com, healthline.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz