Nejlepší vegetariánské recepty z udírny

Zdroj: Kaiser udírny

Ať už se ve svém jídelníčku zaměřujete především na rostlinnou stravu, nebo se jen snažíte omezovat konzumaci masa, vyzkoušejte vegetariánské dobroty z domácí udírny. Pochutnat si můžete na vejcích, sýrech, oříškách a různých druzích zeleniny.

Proč udit doma?

Připravíte zdravější uzeniny

Kupujete si rádi dobroty, ale nevyhovuje vám jejich složení? Díky domácímu uzení připravíte všechny kromě masa, ryb, klobás a salámů i všemožné vegetariánské delikatesy. Třeba lahodné uzené sýry, ořechy nebo vejce připravíte bez použití konzervačních látek a dalších zbytečných aditiv. Veškeré suroviny stačí pouze osolit a ochutit kořením podle svého výběru.

Vždy tak máte naprostý přehled o tom, co vámi připravená uzenina obsahuje a v jakém poměru. Důležitý je i proces uzení: Pěkně poctivý pobyt v kouři obchodníci často nahrazují chemickými postupy. I to je znát na chuti i celkové kvalitě.

Ušetříte peníze

Pořizovací cena domácích mobilních udíren se pohybuje zhruba od 2 000 Kč do 15 000 Kč. Samotný provoz je vysoce ekonomický. Hodina uzení vás vyjde na cca 45 Kč. A pokud se vám povede plechovou udírnu zaplnit celou, můžete najednou připravit slušné množství uzených pochoutek.

Při dnešních cenách uzenin se vám investice do domácí udírny brzy vrátí.

Uzená chuť přesně podle vašich představ

Máte rádi silně vyuzenou chuť, nebo upřednostňujete jen lehké uzené aroma? Ať už jsou vaše preference jakékoliv, díky domácí udírně připravíte dobroty přesně podle svých představ.

Najdete nového koníčka

Domácí uzení má podobně jako grilování nebo zavařování své kouzlo. Čas věnovaný přípravě surovin můžete trávit sami nebo s někým blízkým. Stejné zapálení pro uzení určitě najde i některý rodinný příslušník či kamarád.

Uděláte dojem na své hosty

Chcete své návštěvě přichystat originální pohoštění nebo dokonce dárek na doma? Domácí výrobky je zaručeně překvapí a potěší. Kromě masa můžete udit sýry, tofu, tempeh, vejce, ořechy, zeleninu a dokonce i koření od soli třeba po papriku. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte ovoce, které poslouží jako netradiční uzený dezert. Výborně chutná třeba banán.

Vegetariánské menu z domácí udírny

Uzené tvarůžky

Suroviny:

• 1 balení olomouckých tvarůžků
• 1 červená cibule
• chléb
• pažitka
• sůl
• pepř
• máslo, pomazánka nebo cokoli jiného k namazání na chléb

Postup:

1. Zapněte generátor uzeného kouře a na síťovaný rošt rozložte sýry. Uďte na 30 stupňů zhruba 1 až 4 hodiny podle toho, jak moc silné aroma chcete tvarůžkům propůjčit.
2. Chléb nakrájejte na jednotlivé krajíce, namažte je máslem nebo rostlinnou pomazánkou a lehce osolte.
3. Vyuzené tvarůžky nakrájejte na tenké plátky a dejte na chléb.
4. Servírujte s pažitkou a červenou cibulkou.

Modrý sýr uzený studeným kouřem

Suroviny:
• 200 g sýra s modrou plísní

Postup:

1. Sýr nakrájejte na 1 až 2 centimetry silné plátky.
2. Nakrájený sýr položte do udírny na síťovaný rošt.
3. Připravte generátor studeného kouře a uďte 3 až 4 hodiny.
4. Pokud chcete podpořit výslednou zauzenou chuť, zabalte sýry do fólie a dejte je na noc do lednice.
5. Podávejte s čerstvými listy salátu, vlašskými ořechy a pečivem.

Tatarák z uzených olomouckých tvarůžků

Suroviny:

• 180 g olomouckých tvarůžků
• 70 g změklého másla
• 1 menší cibule
• 2 lžičky dijonské hořčice
• 2 lžičky sladké papriky
• 1 vaječný žloutek
• špetka pepře a soli

Postup

1. Olomoucké tvarůžky uďte 4 hodiny studeným kouřem do 30 stupňů Celsia. Poté je nechte odležet.
2. Sýr nastrouhejte nahrubo a přidejte k němu změklé máslo a trochu soli. Vše pořádně promíchejte s pomocí vidličky.
3. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte společně s hořčicí a sladkou paprikou k sýrové směsi. Vymíchejte do hladké konzistence.
4. Nakonec přidejte žloutek a pepře podle chuti.
5. Podávejte s topinkami nebo čerstvým pečivem.

Křepelčí salát

Suroviny:

• 8 křepelčích vajíček
• 1 pevné jablko
• 1 ledový salát
• hrst zauzených vlašských ořechů
• 6 lžic olivového oleje
• 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
• 2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
• 1 lžička medové hořčice
• sůl
• pepř
• jedlé květy na ozdobu

Postup:

1. Křepelčí vejce vyndejte z lednice a nechte chvíli odstát. Poté je vložte do vody a přiveďte k varu. Vařte 2 minuty od bodu varu, poté je zchlaďte a oloupejte.
2. Nerozkrojená vejce dejte do udírny vyhřáté na 25 až 30 stupňů a uďte je 2 hodiny studeným kouřem.
3. Mezitím si připravte dresink z octa, oleje, hořčice, soli a pepře. Nakonec přidejte i smetanu a pořádně promíchejte, dokud se veškeré složky nespojí.
4. Do mísy natrhejte ledový salát, přidejte na plátky nakrájené jablko a pokapejte dresinkem.
5. Přidejte drcené vlašské ořechy a nakonec i na půlky pokrájená křepelčí vajíčka.
6. Salát opepřete a podle chuti dosolte. Na ozdobu použijte jedlé květy.

A to nejlepší na konec

S už hotovou plechovou udírnou nemusíte na nic čekat. Postavíte ji během pár minut a celý proces uzení zvládne na poprvé i úplný začátečník. Už víte, kterou dobrotu vyberete?

Tak raušovní uzení!

Autor: redakce

Přidat na Seznam.cz