Nedostatek hořčíku: Nepodceňujte příznaky a správným stravováním ho vraťte do normálu

Zdroj: Shutterstock

Cítíte se stále unavení a slabí, i když si dopřáváte dostatek odpočinku a vydatný spánek? Na vině může být nedostatek hořčíku v těle. Jeho doplnění je však tak snadné.

Mezi hlavní známky a příznaky nedostatku hořčíku patří slabost, nevolnost a únava. Přitom tento životně důležitý minerál potřebuje snad každý orgán v těle.

Pokud jej nebudete konzumovat v dostatečné míře, může se nedostatek hořčíku rozvinout z drobných příznaků až po ty nebezpečné – může způsobit záchvaty a svalové křeče.

Hořčík je nezbytný pro více než 300 chemických reakcí v těle. Je důležitý nejen pro správnou funkci svalů a nervů, ale také pro výrobu energie, regulaci hormonů či produkci bílkovin. Pomáhá také udržovat správný krevní tlak, hladinu cukru v krvi a má pozitivní vliv na kosti. Udržování správného příjmu hořčíku je také spojeno se sníženým rizikem cukrovky.

Známky a příznaky nedostatku hořčíku

Příznaky nedostatku hořčíku se liší v závislosti na tom, jak velký tento nedostatek je. Mezi počáteční příznaky se řadí únava, slabost, zvracení, nevolnost a ztráta chuti k jídlu.

Pokud nedostatek hořčíku u člověka trvá dlouhou dobu nebo se zhoršuje, závažnost příznaků se zvyšuje. Dlouhodobá rizika nedostatku hořčíku zahrnují záchvaty, změnu osobnosti, necitlivost, pocity mravenčení, svalové křeče a také abnormální srdeční rytmy. Může dojít i k nízké hladině draslíku a vápníku v krvi.

Průměrný rozsah hořčíku v krvi je od 1,7 do 2,2 mg/dl. Nedostatek hořčíku nastává v případě, kdy jeho množství klesne pod tento průměr. To se stane, jestliže budete konzumovat méně hořčíku, než je denní doporučené množství, které se liší podle pohlaví a věku.

Nemoci mohou nedostatek hořčíku zhoršovat

Zatímco za nedostatkem hořčíku může mnohdy nesprávná strava, podstatný vliv mají také různé nemoci. Většina skutečných nedostatků hořčíku je způsobena nedostatečnou absorpcí a nadměrnými ztrátami v moči a stolici.

K tomu pravděpodobně dochází, pokud trpíte například Crohnovou nemocí, celiakií, diabetem, syndromem těžkého dráždivého tračníku či alkoholismem.

Jakmile zaznamenáte počáteční obtíže, doporučuje se okamžitě navštívit lékaře. Ten může na základě krevních testů zjistit, zda trpíte nedostatkem hořčíku nebo je na vině něco jiného. Určí pak pro vás tu nejlepší možnost léčby.

V závislosti na tom, jaký je váš zdravotní stav a na závažnosti nedostatku, může lékař doporučit změnu stravy spolu s potravinovými doplňky.

Jak vrátit hladinu hořčíku do normálu

Mezi nejběžnější doplňkové formy patří magnesium citrát a oxid hořečnatý. Ty však mohou mít nežádoucí účinky v podobě křečí a průjmu.

Zvýšení denního příjmu potravin bohatých na hořčík se jeví jako lepší způsob, jak dostat hladinu hořčíku do původních kolejí. Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří listová zelenina, zejména špenát, dále pak ořechy, tofu, banány, luštěniny, mléko, jogurt a avokádo. Taktéž čokoláda je bohatá na hořčík, vybírejte ale kvalitní, vysokoprocentní a hlavně hořkou.

V počátečních fázích vám příjem těchto potravin rychle pomůže od problému, avšak pokud se u vás vyvinuly vážnější stavy v důsledku nedostatku hořčíku, délka a intenzita léčby se prodlouží.

Zdroj: insider.com, healthline.com, health.clevelandclinic.org
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz