Naučte se péct brambory tak, aby byly na povrchu křupavé a uvnitř měkoučké

Zdroj: Shutterstock

Dokonale křupavé na povrchu, uprostřed ale perfektně nadýchané a měkoučké – tak si asi většina z nás představí pečené brambory. Na první pohled obyčejné jídlo je v očích mnoha z nás hotová dobrota.

Upéct brambory v troubě se může jevit jako naprosto banální úkol. A přece tomu tak nemusí ve skutečnosti být. Možná vás to překvapí, ale většina z nás se při pečení brambor dopouští hned několika chyb. Patříte k těmto lidem i vy?

Zapomenete brambory osušit

Je pro nás samozřejmostí brambory vzít a pořádně je opláchnout pod tekoucí vodou. Zbavíme je tak nečistot. Co už ale pro většinu lidí samozřejmostí není, je brambory po takové koupeli dostatečně osušit.

Pokud tak neučiníte, přebytečná vlhkost na slupce může během pečení proniknout do brambor a postarat se o to, že slupka nebude krásně křupavá, ale spíše rozmočená.

Pečete brambory na špatnou teplotu

Konkrétně na příliš vysokou teplotu. Možná už se nemůžete dočkat, až si na téhle dobrotě pochutnáte, ale zvolit vysoký stupeň není ideální řešení.

Ba naopak. Nízké a pomalé pečení – to je mantra dokonalého pečeného bramboru. Nebojte se brambory za předpokladu, že na to máte dostatek času, péct třeba hodinu a půl při nízké teplotě.

Brambory pečete na plechu

I když je mnohem jednodušší brambory vzít, vysázet je jeden za druhým na plech a šup s tím vším do trouby, tímto způsobem byste to dělat neměli.

Správně by se brambory měly péct na roštu, protože jedině tak se teplý vzduch dostane úplně všude a postará se o to, že brambory budou dokonale upečené a jejich slupka krásně křupavá.

Nevybíráte stejně velké kousky

Úplně stejně jako se snažíte krájet brambory při vaření na stejně velké kousky, abyste předešli tomu, že některé kusy budou rozvařené a jiné ještě syrové, byste měli i brambory pro pečení vybírat tak, aby měly podobnou velikost.

Nestane se tak, že zatímco některé brambory už budou zoufale volat po vytažení z trouby, jiné si budou chtít ještě dopřát pobyt ve vyhřátém pelíšku.

Zdroj: allrecipes.com, bonappetit.com, mashed.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz