Meloun: Zdroj tekutin, sladké potěšení i ochrana před alergiemi

Zdroj: Shutterstock

Meloun je jedním z nejoblíbenějších druhů plodové zeleniny, které v létě s nadšením konzumujeme. Má velkou spoustu tekutin, takže zasytí a v horku dodá přesně to, co potřebujeme. Zároveň je také ochranou před alergiemi, což možná málokdo z vás věděl.

Už v současné době se dají melouny v obchodě pořídit. Jejich hlavní sezóna ale začíná až v létě. Právě v současné době, kdy se spouští jarní alergie, protože všechno kvete, je ale meloun nejvhodnější konzumovat.

Proč? Je lékařsky potvrzeno, že meloun v době alergií může pomáhat se zmírněním jejich průběhu. Mnohé vědecké výzkumy prokazují, že nějaký Zyrtec proti němu nemá šanci.

Tajemná látka lykopen

Tajemství, které se za tímto faktem skrývá, je látka jménem lykopen. Ta pomáhá při problémech s dýcháním a při otoku jazyka. Dokáže ztuhlé dýchací cesty uvolnit a pomoci člověku s volným dýcháním.

A právě lykopenu má meloun spoustu. Kromě toho má také antioxidační účinky a vitamíny, které zvyšují imunitu. Na jaře, kdy se střídá počasí, je proto jeho konzumace ideální prevencí proti nemocem.

I když spousta lidí meloun miluje spíše v létě, kdy si z něho udělá melounové mojito, zmrazí jeho šťávu dětem do nanuků, nebo si ho dá zkrátka jen tak, pravdou je, že právě jaro je nejvhodnější období, kdy si ho vychutnat.

Pomůže s odvodněním

Kromě toho, že meloun chrání před problémy s alergií, pomáhá také s odvodněním a s detoxikací organismu. To je další důvod, proč ho konzumovat častěji. Dostane totiž z našeho těla látky, které v něm nemají co dělat.

Sami nejspíš dobře víte, že pokud se v létě přecpete melounem, netrvá to dlouho, než musíte běžet na záchod. Právě v tom je kouzlo detoxikace, kterou meloun provede prakticky okamžitě.

Aminokyseliny, které meloun obsahuje, zase pomáhají k rozšíření cév, a jsou tak prevencí pro záněty a problémy se srdcem. Mohou chránit dokonce i před cévní mozkovou příhodou.

Konzumujte i jadérka

Většina lidí se jadérkům v melounu spíše vyhýbá. Kromě toho, že je pak značně nepohodlné meloun konzumovat, škodíte tím sami sobě. Právě v nich je totiž většina látek, které vašemu tělu prospívají.

A to nejen právě aminokyseliny pro lepší funkci cév, ale také lizin, který hraje důležitou roli pro tělo při vstřebávání vápníku a tvorbě kolagenu a výživových tkání.

Z melounu se dají dělat smoothie, čaje a další alkoholické i nealkoholické nápoje. Je vhodný k nazdobení stolu, šikovnější z vás z něho mohou pro děti i něco vyřezat. Jde o skvělou sezonní zeleninu, která potěší snad každého.

Pokud chcete na jaře nebo v létě udělat blízkým radost, naservírujte jim meloun. Nejen jako sladkou pochoutku, která je zasytí a zažene žízeň, ale také jako pomocníka, který bojuje se zdravotními problémy.

Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz