Máslové tabule jako výborné pohoštění i předražený trend

Zdroj: Shutterstock

Na instagramu a TikToku se objevil další nový trend. Jde o tzv. máslové tabule, které vybízejí k tomu, aby si lidé na prkénko namazali máslo, doplnili ho svými oblíbenými chutěmi a pak nabrali na chleba.

Co je to máslová tabule?

Máslová tabule je jednoduchý způsob, jak představit máslo, aby se do něj všichni hosté mohli zakousnout s teplým chlebem. Na oblíbeném prkénku nebo servírovacím talíři stačí pomocí nože na máslo vytvořit základní vrstvu změklého másla a na ni naskládat přehlídku oblíbených ingrediencí.

Využití najde vše – od jedlých květů až po karamelizovanou cibuli, takže si můžete vytvořit chuťovou paletu, která bude večeři dokonale doplňovat.

Newyorská kuchařka a influencerka Justine Doiron podle Yahoo! pomohla zpopularizovat trend máslových tabulí, ale za původní nápad vděčí šéfkuchaři Joshuovi McFaddenovi. McFaddenův recept na máslové tabule s bylinkami se objevil v jeho kuchařce Six Seasons z roku 2017.

 V tomto původním receptu McFadden volí čerstvě mletý černý pepř, chilli vločky, směs bylinek, jedlé květy a posypání vločkovou mořskou solí, ale pokud jde o doplnění vlastního prkénka, existují nekonečné možnosti.

Co všechno lze na máslové pohoštění použít?

Doiron doporučuje začít vždy se stejnými dvěma ingrediencemi: vločkovou mořskou solí a citrusovou kůrou. Obojí dodá prkénku šmrnc, přičemž množství použité soli můžete snížit nebo zvolit jiné koření.

Když máslo ochutíte a lehce osolíte, můžete přidat téměř cokoli dalšího, co zvýrazní jeho chuť. Inspirujte se pestem a přidejte piniové oříšky, pečený česnek, nasekanou bazalku a posypte parmezánem. Sladké citrusové chuti docílíte přidáním citronové, limetkové a pomerančové kůry, kterou můžete doplnit trochou medu.

Chcete-li snížit obsah tuku, můžete místo másla zvolit jinou krémovou pomazánku. Dobrou volbou je například šlehaný smetanový sýr, např. ricotta, který má nižší obsah nasycených tuků a vyšší obsah bílkovin.

Nový trend přijde pěkně draho

Necháme-li stranou, že zase o tak převratný nápad nejde, velkým minusem je cena máslové tabule. V době, kdy 250 gramů másla stojí i 70 Kč, se takové pohoštění může dosti prodražit, obzvláště vezmeme-li v potaz i cenu dalších ingrediencí.             

Zdroj: yahoo!, The New York Times, Eating Well, Indian Express

Autor: Dominika Jandorová                               

Přidat na Seznam.cz