Má smysl foukat do horkého jídla? Zjistěte, co na to říká věda

Zdroj: Shutterstock

Někteří lidé se spokojí s konzumací zbytků jídla přímo z lednice. Jiní dávají přednost horkému jídlu. Navzdory těmto rozdílům si však většina lidí pravděpodobně na horké jídlo fouká, aby ho ochladili. Ale opravdu foukání pomáhá?

Horké nebezpečí

Podle Washingtonské univerzity hrozí při pití kávy nebo popíjení polévky při teplotě nad 43 °C riziko podráždění úst. Při teplotě 70 stupňů se můžete okamžitě spálit.

I když tato přesná čísla možná neznáte, většina z nás si uvědomuje, že příliš horké nápoje a pokrmy mohou vyvolat zranění, a proto na ně instinktivně foukáme. Pomáhá však foukání horkého jídla skutečně k jeho ochlazení, nebo jen dochází k pohybu horkého vzduchu?

Teplotní přenos probíhá samovolně

Tepelná energie způsobuje pohyb molekul. Tato energie se může přenést na jiné molekuly, čímž se sníží pohyb první molekuly a zvýší pohyb druhé molekuly. Tento proces pokračuje, dokud všechny molekuly nemají stejnou energii (nedosáhnou konstantní teploty).

Pokud byste na jídlo nefoukali, energie by se předávala okolní nádobě a molekulám vzduchu, čímž by jídlo ztrácelo energii (ochlazovalo by se), zatímco vzduch a nádobí by energii získávalo (ohřívalo by se).

Co se stane, když na jídlo začnete foukat?

Když foukáte na horké jídlo, vámi vysílaný vzduch má teplotu blízké teplotě vašeho těla, tedy v průměru 37 °C, a nahrazujete jím teplejší vzduch v procesu známém jako konvekce. Protože vzduch kolem hrnku nebo talíře je nyní chladnější, zvyšuje se rychlost přenosu tepla.

Představte si to takto: Kdybyste měli misku polévky v teplé místnosti, nějakou dobu by trvalo, než by vychladla. Kdybyste však stejnou misku umístili do nevytápěné místnosti, vychladla by mnohem rychleji.

Platí to i obráceně. Představte si zmrzlinový kornout, který v horkém letním dni rychle roztaje, oproti tomu, který zůstane z velké části nedotčený, když jste uvnitř v chladné noci.

Jinými slovy, čím větší je teplotní rozdíl mezi předmětem (v tomto případě nápojem či pokrmem) a okolím, tím rychleji se teplo přenáší. Jelikož foukáním ochladíte vzduch okolo talíře, zvýší se i teplotní rozdíl, a tím pádem i rychlost chladnutí.

Proč se tekutiny ochladí snadněji?

Když foukáte na potraviny, které obsahují hodně vlhkosti, můžete také vyvolat ochlazení odpařováním vody. To znamená, že váš dech odvádí vodní páru od povrchu ohřívaného prvku, čímž se odpaří více molekul vody.

Vzhledem k tomu, že chlazení odpařováním je účinnější, pravděpodobně snáze ochladíte tekutiny než pevné potraviny. Potraviny můžete ochladit také tak, že je rozdělíte na menší kousky, které v sobě udrží méně tepla.

Zdroj: ThoughtCo, Mental Floss, Right as Rain, The Daily Meal

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz