Laďka Něrgešová se podělila o recept na sladké dýně. Nejlepší jsou s pomerančovou marmeládou

Zdroj: Profimedia

Laďka Něrgešová si užívá radovánky spojené s Halloweenem naplno. Rozhodně ví, že na podzim nesmí doma chybět dýně. Kromě těch ze zahrádky se ale rozhodla si připravit také nějaké na stůl. Upekla proto bochánky plněné pomerančovou marmeládou, které na první pohled od dýní ani nerozeznáte.

Kromě moderování se umí Něrgešová ohánět i v kuchyni. Fanouškům na svém instagramu představila recept na sladké pečivo ve tvaru dýně, které je plněné pomerančovou marmeládou a provoněné skořicí. A na jeho přípravě není nic složitého.

Zdravé a chutné

Na přípravu plněných sladkých dýní budete potřebovat: 200 mililitrů mléka, 7 gramů sušeného droždí, citronovou kůru, 2 žloutky, 60 gramů másla, cukr, sůl, 500 gramů mouky a několik větších mrkví.

Mrkve nastrouhejte najemno, přidejte máslo, droždí, cukr, sůl a žloutky a pořádně promíchejte. Přisypte mouku a zalijte mlékem, celý výtvor nechce kynou zhruba půl hodiny. Z těsta následně vytvarujte malé bochánky, které naplníte pomerančovou marmeládou.

Aby získaly tvar dýní, převažte je několikrát provázkem a dejte péct. Po dopečení provázek odstřihněte a doprostřed dýně zapíchněte kousek celé skořice, která bude připomínat její stopku. Laďka na svém instagramu uvádí, že nejlepší je právě pomerančová marmeláda, ale zvolit můžete i jinou.

Jak na marmeládu?

S receptem na domácí pomerančovou marmeládu se s redakcí Jímeto podělila paní Vlasta. Ta ji dělá už několik let, a právě na Halloween s ní také plní sladké taštičky, ale pro její typickou chuť i vůni jí část nechává také na slepování vánočního cukroví.

Budete potřebovat zhruba 10 větších pomerančů, které oloupete a důsledně očistíte od veškerých bílých vláken. Následně dejte ovoce do širokého kastrolu a promíchejte s 500 gramy cukru a jedním balíčkem želatiny. Můžete přidat trochu skořice. Vše zalijte vodou a za stálého míchání vařte zhruba 15 minut.

Poté směs slijte do sklenic. „Mně obvykle toto množství vyjde zhruba na 5 sklenic marmelády,“ říká paní Vlasta. Následně pak ještě horké sklenice otočte víkem dolů, aby se zatáhly a zavařená marmeláda dlouho vydržela.

Takto připravenou zavařeninu pak můžete použít nejen při plnění sladkých dýní podle Laďky Něrgešové. Třeba máte svůj vlastní podzimní recept, do kterého dáváte jinou marmeládu, ale tuhle pomerančovou si rozhodně hned zamilujete.

Zdroj: Instagram

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz