KVÍZ: Vyznáte se v druzích masa? Předveďte se

Zdroj: Shutterstock

Ne každý druh masa se hodí na každé jídlo. Když chcete udělat dobrý steak, nestačí jen v obchodě koupit nejlevnější kousek masa, musíte také přemýšlet nad tím, z jakého zvířete a ze které jeho části je vyříznuto.

Pokud se v kuchyni pohybujete už nějaký ten čas, je vám jasné, že nejlepší steaky se dělají ze svíčkové nebo z roštěnce. Znát ale potřebujete daleko víc než jen to. Předveďte, jak se v mase vyznáte.

1) Kde na kravském těle byste hledali kližku? Napovíme vám, že jde o maso vhodné například na výrobu guláše nebo výpečků.

  • A) Spodní část zadní nohy
  • B) Horní část zadní nohy
  • C) Horní část přední nohy

2) Maso z hřbetní části zvířete se nazývá roštěnec a dále se dělí na přední (vysoký) a zadní (nízký). K čemu je tento druh masa obecně doporučován?

  • A) K zapékání
  • B) Do omáček
  • C) Na grilování

3) Zvěřina je obecně druh masa, který v obchodech seženete za nejvyšší ceny. Je velmi žádaná a chutná. Dělí se na mnoho poddruhů. Které z následujících zvířat nepatří mezi zvěřinu vysokou?

  • A) Jelen
  • B) Muflon
  • C) Daněk

4) Kvalitu drůbežího masa ovlivňuje stáří zvířete, jeho pohlaví, ale i místo, kde žije, nebo způsob, jakým je krmeno. Drůbež dělíme na bělomasou a červenomasou. Které z následujících zvířat nepatří mezi červenomasé?

  • A) Kachna
  • B) Krocan
  • C) Perlička

5) Ze které části vepřového masa se nejčastěji dělají řízky nebo minutkové plátky?

  • A) Krkovička
  • B) Plec
  • C) Kýta

Výsledky: 1A, 2C, 3B, 4B, 5A

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz