Králičí maso je jedním z nejhodnotnějších zdrojů živočišných bílkovin, píše Náš region. V obchodech sice maso neseženete za levné peníze, pokud ale chováte králíky doma, nebo máte známé, od kterých je můžete pořídit, jejich příprava se vyplatí.
Příprava králíka není nijak složitá. Jde o maso s nízkým obsahem tuku, které se doporučuje i při dietách. Pokud ho správně upečete, pochutnáte si a rozhodně nebudete muset mít žádné výčitky, uvádí Novinky.
Dokřupava pečený králík
Králík se dá připravit na mnoho způsobů. Tím prvním je pečení v troubě. Na co si v tomto případě musíte dát pozor, je to, aby nebyl vysušený, píše Apetit.
Toho docílíte tím, že ho budete péct pomalu a postupně na 150 °C. Před přípravou ho naporcujte, do pekáče ho dejte s cibulí, mrkví a divokým kořením a podlijte vodou. Králík se peče pod pokličkou, posledních 15 minut pak odkrytý.
Dušený králík
Při dušení králíka je vhodné maso prošpikovat, a to jak zeleninou, tak také špekem či slaninou. Králíka dejte s kořením a cibulí do pekáče a podlijte zhruba do poloviny vodou.
Potom pekáč zakryjte ideálně alobalem, protože ten utěsníte kolem okrajů a nebude tak unikat žádné teplo. Potom maso pečte asi na 130 °C. Hotové bude asi za 2,5 hodiny.
Králík by měl v tomto případě jít krájet lžící. Hodí se k němu bramborová kaše, hranolky, ale i americké brambory. Samozřejmě nic nepokazíte ani zeleninovou přílohou.
Zdroj: Náš region, Český rozhlas České Budějovice, Novinky, Apetit, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová