Kouření připravuje tělo o důležité látky. Kuřáci by do svého jídelníčku měli zařadit více vitaminů

Zdroj: Shutterstock

Kouření produkuje cigaretový kouř, který je už dnes považovaný za toxickou směs plnou rakovinotvorných chemikálií, které ohrožují prakticky každý vnitřní orgán.

Kouření má také vliv na vytváření velkého množství volných radikálů, které mohou způsobit poškození buněk a vyčerpávají základní vitaminy a minerály v lidském těle.

Ztráta vitaminů

Kouření cigaret urychluje produkci volných radikálů v lidském těle. Tyto volné radikály způsobují poškození buněk, které může nakonec vést k rakovině a dalším nemocem. Pravdou je, že i bez kouření je tělo každý den vystaveno volným radikálům, které jsou vytvářeny jak toxiny v našem prostředí, tak normálními metabolickými procesy při trávení jídla.

Vitaminy působí jako obrana proti volným radikálům. Pomáhají je neutralizovat, aby se zabránilo nebo minimalizovalo poškození a stárnutí buněk. Kouření tyto vitaminy, které fungují jako ochranné štíty, vyčerpává, takže volné radikály snáze poškozují tělo.

Kombinace zvýšeného množství volných radikálů způsobená kouřením a sníženým přísunem vitaminů tak škodí lidskému organismu v nejvyšší možné míře.

Volné radikály

Volné radikály jsou atomy nebo molekuly, které mají lichý počet elektronů. To je činí nestabilními. Proto cestují tělem a hledají elektron, který by jim zvýšil stabilitu.

V závislosti na tom, kde najdou elektron, který potřebují, mohou způsobit zkázu ve zdravé tkáni. Když zasáhnou do kolagenu, způsobují ony známé „kuřácké vrásky“. Když se setkají s krevními cévami, mohou poškodit výstelku krevních cév a připravit půdu pro srdeční infarkt.

Když se zdrojem stane DNA v buňkách, může dojít k poškození (genovým mutacím). Právě tato akumulace genových mutací je zodpovědná za vznik rakovinné buňky.

Proč potřebuje tělo antioxidanty

Obranný systém těla využívá antioxidanty k boji proti poškození způsobenému volnými radikály. Antioxidanty jsou molekuly, které jsou schopny darovat elektrony volným radikálům, aniž by ztratily svou vlastní molekulární integritu. Tímto způsobem jsou schopny zpomalit destruktivní dopad volných radikálů na tělo.

Věda identifikovala více než 4000 antioxidantů, z nichž některé jsou produkovány v lidském těle přirozeně. Ostatní pocházejí z potravin, které jíme.

Co je oxidační stres

Když je v těle příliš mnoho volných radikálů a málo antioxidantů, nastává stav známý jako oxidační stres. Právě to je jeden z negativních dopadů kouření. Oxidační stres má vliv na vznik celé řady nemocí, včetně rakoviny a srdečních chorob.

Nepostradatelné vitaminy C a E

Vitamin C tělo potřebuje k výrobě kolagenu. To je protein odpovědný za růst a opravu buněk v těle, které produkují vše od kůže po svaly a od vazů po krevní cévy. Pomáhá udržovat imunitní systém silný a snižuje hladinu cukru v krvi. Má také jedinečnou vlastnost, že je schopen pomoci s regenerací dalších antioxidantů, jako je vitamin E.

Studie zjistily, že lidé, kteří kouří a ti, kteří jsou vystaveni pasivnímu kouření, mají v těle snížené množství vitaminu C. Předpokládá se, že kuřáci potřebují o 35 mg tohoto vitaminu denně více než nekuřáci.

Vitamin E se na rozdíl od vitaminu C v těle ukládá, a proto není nutné jeho přijímání každý den. Stejně jako vitamin C je pro tělo nepostradatelný. Pomáhá budovat červené krvinky, posiluje imunitní systém a bojuje proti virům a bakteriím.

Je důležitý v boji proti volným radikálům, které poškozují plíce. Proto je důležitý pro kuřáky a stejně tak pro nekuřáky, u kterých pomáhá snižovat následky znečištěného ovzduší.

Oba vitaminy je nejlépe do těla dostat vhodnou stravou.

Přirozené zdroje vitaminu C

Velký obsah tohoto vitaminu má vodní meloun, citrusové plody, borůvky, brusinky, jahody, maliny, rajčata, brokolice, kapusta a další ovoce a zelenina. Největší podíl tělo získá konzumací v čerstvém stavu.

Kde všude je vitamin E

Nejsnadnější způsob, jak si zajistit přísun tohoto vitaminu, je pravidelná svačinka tvořena malou směsí ořechů, mandlí a semen.

Vitamin E mají i rostlinné oleje nebo zelená listová zelenina. Dobrou volbou je snídaně s cereáliemi, které jsou obohaceny o vitamin E.

Zdroj: verywellmind.com
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz