Kefír: fermentovaný nápoj, který podporuje imunitu

Kefír (zdroj: Samphotostock.cz)

Obranyschopnost organismu je v posledních měsících velmi důležitá. Podpořit ji mohou i mnohé potraviny, mezi které rozhodně patří kefír.

Původ kefíru

Jde o fermentovaný nápoj z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírových zrn. Jeho původ je nutné hledat na Kavkazu (pohoří v jihozápadní Asii mezi Černým a Kaspickým mořem). Vyrábět se přitom začal zřejmě už před 5 000 lety. Postupem času se vědomosti o jeho účincích a přípravě šířily do dalších částí světa. Už mnoho let se proto jedná o oblíbený nápoj i u nás.

Kde kefír ochutnat?

Kefír je dnes zcela běžnou potravinou, kterou seženete takřka ve všech obchodech, jež mají v nabídce mléčné výrobky. K dispozici jsou přitom i ochucené varianty (jahoda, višeň, meruňka, malina atd.). Kromě toho si je možné pořídit také kefírové kultury, takže si tento zkvašený nápoj můžete vyrobit i doma. Pak už totiž budete potřebovat pouze mléko.

Využití v kuchyni

Tento nápoj se hojně využívá např. ve slovenské kuchyni. Uplatnění ale nachází i v českých domácnostech. Konzumovat jej lze přímo, ale použít ho můžete i do sladkých jídel (koláčů, krémů, bábovek). Využít ho lze rovněž do polévek či omáček, hodí se k masu nebo bramborám. Připravit si z něj lze také zálivku na salát, ale také nápoje, jako je např. smoothie.

Kladný vliv na zdraví

Jedná se nejen o poměrně atypickou kuchyňskou ingredienci, ale zanedbatelné nejsou ani pozitivní zdravotní účinky. Nápoj obsahuje zdraví prospěšné bakterie a kvasinky, jakož i hodně vitamínů a vápníku. Zmínit musíme, že zlepšuje imunitu, což je nejlepší prevence nemocí. Kladný vliv má také na trávení a kardiovaskulární soustavu a pozitivně působí i na kosti. Navíc pomáhá s mnoha neduhy.

Zajímavosti o kefíru

  • Samotný název zřejmě pochází z místních kavkazských názvů jako „kepu“ nebo „kiafir“. V Turecku je nazýván „kef“, což se dá přeložit jako „pochoutka“.
  • Pozitivní zdravotní účinky velebilo v průběhu věků mnoho lidí. Mezi nimi byl např. slavný mongolský vojevůdce Čingischán.
  • Jde o jednu z ingrediencí do celosvětově známých pokrmů. Přidává se např. do boršče, tedy do polévky z červené řepy.
  • Je důležité vědět, že se jedná o mírně alkoholický nápoj. Kefír z obchodu obsahuje méně než 1 % alkoholu, ale podomácku vyrobený může mít i 3 % alkoholu.
  • Použít jej v každém případě lze jako zdravější alternativu smetany. Pokrm ale nebude tak jemný ani nasládlý.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*