Jste přejedeni cukroví? Zkuste odlehčené nepečené kokosové kuličky

Zdroj: Shutterstock

Na každé vánoční návštěvě nás čeká minimálně jeden připravený talíř s cukrovím, který nám hostitel bezesporu nabídne. Většina těchto kousků je tradičně složená z mouky a cukru, a jen málokdy tak narazíme na něco dobrého a sladkého, po čem by nám nebylo těžko.

Pokud byste letos svou návštěvu chtěli pohostit a oslnit něčím originálním, zkuste nepečené kokosové kuličky. Jsou hotové během několika málo minut a do jejich přípravy můžete zapojit i vaše děti.

Je to rychlovka

Sama na pečení cukroví moc nejsem, většinou skončím jen u poněkud obligátních perníčků. Letos jsem ale hledala něco, co bych mohla nabídnout příchozím, a zároveň bych u toho nestrávila několik hodin přípravou. A při brouzdání po internetu jsem našla několik receptů na kokosové kuličky.

Po přečtení několika verzí receptu jsem se pustila do práce. Vzhledem k tomu, že nejsem příznivcem bezprostředního se držení předepsaného receptu, jsem si vymyslela vlastní variaci a vše dávala poněkud od oka. Ale hned první zkušební várka se tak povedla, že zmizela dřív, než přišla návštěva.

Na přípravu kokosových kuliček tak budete potřebovat zhruba 3 až 4 lžíce kokosové mouky, stejné množství strouhaného kokosu, dvě lžíce moučkového cukru, kapku vanilkového nebo rumového aroma, asi 200 g mascarpone a celé loupané mandle. Aroma i cukr můžete přidat nebo ubrat podle vašich preferencí.

Sypké suroviny promícháme v připravené misce, poté ke směsi přidáme mascarpone a vytvoříme si tak jakési těsto. Zkoušela jsem vše promíchat lžící, ale nakonec mi šlo těsto lépe vypracovat rukou. Pokud by se vám zdálo moc lepivé, přidejte si ještě trochu strouhaného kokosu.

Mandle lze nahradit lískovým oříškem

Jakmile máte směs hotovou, vezměte jednu mandli (může být i lískový oříšek), a tu v těstě obalte a vytvarujte kuličku. Tu následně obalte v malém množství strouhaného kokosu. Stejný postup opakujte. Z výše uvedeného množství se mi podařilo vytvarovat cca 25 kuliček.

Následně kuličky dejte ještě ztuhnout do lednice, ale doporučuji je schovat do krabičky, jinak vám z lednice budou urychleně mizet pokaždé, když někdo z rodiny lednici otevře.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Anna-Marie Malínková

Přidat na Seznam.cz