Jak na šťavnaté vepřové kotlety, abyste už nikdy na talíři neměli vysušenou podrážku

Zdroj: Shutterstock.com

Milujete vepřové kotlety? Oblíbené jídlo, na kterém si dokáže pochutnat celá rodina. Navíc je i častou volbou v případě, že si chcete na oběd či na večeři pozvat kamarády a blýsknout se před nimi svým kuchařským uměním.

Má to ale háček. Ne vždy se vepřové kotlety povedou tak, jak si přejeme. Mnohdy připomínají spíše vysušený kus masa. Hostitele dokáže bodnout do srdce poznámka, že hosté místo kotlety dostali na talíř vysušenou podrážku. Jak tomu předejít?

Maso pokojové teploty

Možná ta nejčastější chyba, kterou dělá většina z nás, je ta, že vezmeme maso přímo z lednice a hned se jej rozhodneme připravovat.

Správně byste to měli udělat tak, že maso minimálně půl hodiny před přípravou necháte na kuchyňské lince, což mu napomůže získat pokojovou teplotu.

Sůl půl hodiny předem

Nedílnou součástí přípravy masa je jeho nasolení. I tady mnoho lidí chybuje, protože vezme do ruky kus masa a nasolí ho těsně před tím, nežli ho poté vloží na pánev nebo třeba do pekáče.

Příště to udělejte tak, že maso nasolíte půl hodiny před přípravou. Dosáhnete tak toho, že se sůl dostane do masa a zlepší jak jeho chuť, tak i strukturu.

Mouka pro křupavou kůrčičku

Všichni na mase milujeme, když se do něho zakousneme a slyšíme takové to slastné křupnutí, které svědčí o přítomnosti dokonale propečené kůrčičky.

Jak toho dosáhnout? Jednoduše. Potřete kotletu z obou stran malým množstvím mouky. Nebudete se stačit divit, co to s masem dokáže.

Prudce z jedné, pomalu z druhé strany

Kotletu z jedné strany opečte zprudka na rozpálené pánvi a ve chvíli, kdy bude opečená tak, že mírně zhnědne, maso otočte, zmírněte plamen a pánev přikryjte pokličkou.

Odpočinek pro kotletu

Jakmile kotlety z obou stran opečete, sejměte je z plotny, přeneste je na čistý talíř nebo prkénko a přikryjte je fólií. Takto je nechte odpočívat po dobu pěti minut.

Zdroj: inspiredtaste.net, tastingtable.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •