Jak na nejjemnější falafel? Máme pro vás tajný tip

Zdroj: Unsplash

Připravte si smaženou pochoutku, kterou milují nejen na Blízkém východě, ale i u nás v Evropě. Falafel je jednoduchý, veganský a připravit ho můžete jako předkrm, svačinu i hlavní chod.

Co se vám vybaví, když se řekne falafel? Slunce, dovolená, Egypt a vůně exotiky? Falafel ale nemusí být jenom dovolenkovou záležitostí, snadno si ho připravíte i doma a za pár korun. Pojďme si na něj trochu posvítit.

Kde se vzal

O původ falafelu se pře hned několik národů. Nejpravděpodobnější verze zasazuje jeho vznik do Egypta, kde býval díky vysokému obsahu bílkovin vděčným postním jídlem. Dnes je falafel národním jídlem celého Blízkého východu, především pak v Izraeli a Libanonu. Jelikož se jedná o smažený pokrm, někdo dokonce tvrdí, že pochází z Indie, kde bylo smažení tradiční formou přípravy jídel. Ať už je to jakkoliv, jedno je jisté – smažené cizrnové kuličky si nakonec prošlapaly cestu až k nám a nyní se těší obrovské oblibě nejen ve veganských komunitách.

Jak na nejjemnější falafel

Hlavními ingrediencemi falafelu jsou sušená cizrna, šalotka a česnek. Typickou chuť a vůni falafelu obstarají bylinky a zdravé koření, konkrétně petrželka, římský kmín, mletý koriandr, špetka kajenského pepře a čerstvě namletý černý pepř. S bylinkami určitě nešetřete! A pokud chcete dodat falafelu svěží chuť, máme tip v podobě nastrouhané citronové kůry.

Na ten nejlepší falafel si budete muset nějakou dobu počkat. I když samotná příprava zabere pár minut, některé ingredience si zaslouží chvíli odpočívat. Cizrnu například musíte nechat přes noc namočit. Potom ji propláchněte a nechte odkapat, aby se zbavila přebytečné vody. V tom tkví hlavní předpoklad pro úspěch, falafel určitě nezkoušejte z vařené ani předvařené cizrny v plechovce.

Cizrnu následně rozmixujte společně s ostatními ingrediencemi, které jste si před tím pokrájeli. Konzistence kaše by měla připomínat hrubší pastu, rozhodně ne tekoucí těsto. Nasekané bylinky můžete přidat i po mixování, je to na vás. Důkladně osolte. Ze vzniklé směsi potom zkuste vytvarovat kuličku. Pokud máte pocit, že těsto nedrží dobře pohromadě, mixujte dál, případně přidejte pár lžic hladké mouky. A teď trik téměř na závěr: nehrňte se rovnou do smažení, ale nechte těsto chvíli odpočívat v lednici – alespoň dvě hodiny, lépe však přes noc.

Až po odležení ze směsi tvarujte kuličky nebo placičky (v orientálních obchodech dokonce koupíte speciální tvořítka na falafel) a smažte dozlatova přibližně 4 minuty. Kuličky musí být v oleji ponořené celé a neměly by se dotýkat.

Jak se falafel servíruje

Teď přichází ta nejlepší část! Falafel totiž můžete jíst hned na několik způsobů. S humusem nebo sezamovou pastou jako malý snack, v pita chlebu jako hlavní chod a nebo jako součást takzvaného mezze – talíře s vybranými pochutinami, který se servíruje podobně jako tapas zejména k alkoholu. Co se obecně k falafelu skvěle hodí? Jogurtový dip, zmíněná sezamová pasta tahini, různé druhy salátů, kuskus nebo oblíbený bulgurový salát tabbouleh. Fantazii se zkrátka mez(z)e nekladou a uvidíte, že si falafel zamilujete v mnoha variantách.

Autor: redakce

Přidat na Seznam.cz