Instantní káva: Má méně kofeinu a více akrylamidu, ale přesto zdravotní benefity převažují rizika

Instantni_kava
Zdroj: amenic181 / Shutterstock.com

Lidé po celém světě si dopřávají svůj každodenní šálek kávy. Co člověk, to typ kávy: turecká, překapávaná, instantní… My se dnes zaměříme na poslední zmíněnou. Pití kávy s sebou nese zdravotní benefity, což je známý fakt. Platí ale to samé i o té instantní? A jak dopadly v testu české kávy?

Dle serveru Healthline představuje spotřeba instantní kávy více než 50 % veškeré spotřeby kávy. Důvod je prostý: její příprava je jednodušší.

Méně kofeinu

Instantní káva je vyrobena ze sušeného kávového extraktu. Vyrábí se vařením kávových zrn a po uvaření se z extraktu odstraní voda, čímž se vytvoří suché úlomky nebo prášek.

Káva je největším zdrojem antioxidantů v moderní stravě a platí to i o té instantní. Dokonce dle jedné studie může obsahovat těchto antioxidantů více.

Navíc jeden standardní šálek instantní kávy obsahuje pouze 7 kalorií a malé množství draslíku, hořčíku a niacinu.

Nevýhodou instantní kávy je menší množství kofeinu, protože obsahuje 30 až 90 mg kofeinu, zatímco běžná káva obsahuje 70 až 140 mg.

Toto je však naopak výhodou pro ty, kdo se snaží množství kofeinu omezit. Příliš mnoho kofeinu totiž může způsobit úzkost, narušený spánek, neklid, žaludeční nevolnost, třes a zrychlený tep.

Větší množství akrylamidu

Pro úplnost uvedeme, že instantní káva obsahuje akrylamid, což je chemikálie běžně se vyskytující v některých potravinách. Jeho nadměrné působení na lidské tělo může zvýšit riziko rakoviny.

Instantní káva může obsahovat až dvakrát více akrylamidu než čerstvá, pražená káva, ale zároveň nebylo prokázáno, že by množství bylo zdraví nebezpečné.

Čemu byste se měli vyhnout, jsou instantní kávy 2v1 nebo 3v1, které obsahují přidaná aditiva.

Test káv dopadl dobře

Pro český test bylo vybráno 14 různých instantních káv a dobrou zprávou je, že výsledky nedopadly špatně.

Sledoval se obsah škodlivin, zejména pak ochratoxin A, který je produktem plísní a může poškodit játra a ledviny.

Ani jedna z testovaných káv nepřekročila limit a nejhorší výsledky se dostaly na 41 % limitu.

Vítězem se stala káva Jacobs Krönung Královské aroma, která dosáhla nejnižší hodnoty ochratoxinu A. Následují Davidoff Cafe Grande Cuvée, Casa Blanca Original či Nescafé Gold Das Original.

Nejhůře dopadla káva Nescafé Classic Intenzivní aroma, ale opět je nutné zmínit, že veškeré škodliviny byly pod limitem. Na konci žebříčku skončila kvůli chuti, která byla vyhodnocena jako nejhorší.

Zdroje: Healthline, Live Strong, Mashed, Akční ceny

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz