Husárky neboli andělská očka: Cukroví původem z Rakouska je velmi snadné na přípravu

Zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou za rohem a mnoho z nás už začíná pomýšlet na přípravu cukroví. To totiž k nejkrásnějším svátkům v roce neodmyslitelně patří, a cukroví tak během Vánoc najdeme snad v každé domácnosti.

Kromě klasiky v podobě perníčků, vanilkových rohlíčků nebo lineckého cukroví máme v oblibě i další dobroty. Co třeba husárky alias andělská očka?

Křehké cukroví původem z Rakouska

Tady u nás máme mnohdy zažité tradice, i když o některých z nich třeba nevíme, kde se vlastně vzaly. Krásným příkladem sladké nevědomosti jsou již zmíněné husárky.

Podle webu iReceptář pochází tahle křehká dobrota z Rakouska. Mnozí je znají pod názvem andělská očka. Jde o křehké těsto s přídavkem mletých ořechů s trochou džemu na povrchu.

Recept na husarské knoflíky

Pokud tenhle druh cukroví neznáte, máte letos ideální příležitost osahat si recept na jeho přípravu, a kouzelné svátky tak okořenit touhle sladkou dobrotou.

Na přípravu dle webu Top Recepty budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 200 g Hery, 1 lžičku citronové kůry, 1 lžičku vanilkového cukru, 1 lžíci rumu, špetku soli a marmeládu.

Nejdříve prosejte mouku společně s moučkovým, a zároveň i s vanilkovým cukrem. Přidejte špetku soli, citronovou kůru, žloutky a tuk. Vypracujte těsto, které zabalte a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout do lednice. Poté z těsta vytvořte váleček, který rozkrájejte na menší díly. Z nich vytvarujete kuličky, dejte je na plech a do středu každé kuličky udělejte pomocí vařečky důlek.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 15 minut, dokud kolečka nezezlátnou. Poté je nechte vychladnout a následně do každého důlku dejte trochu marmelády. Kdo chce, může marmeládu nahradit třeba Nutellou.

Zdroj: ireceptar.cz, toprecepty.cz, varimedobroty.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz