Hrnečkové houskové knedlíky z mikrovlnky. Hotové jsou za deset minut a mají nespočet variací

Zdroj: Shutterstock.com

Dostali jste chuť na domácí houskový knedlík, ale odrazuje vás náročnost a dlouhá doba kynutí těsta? Už nemusí! Hrníčkové knedlíky z mikrovlnky zvládne každý a hotové jsou za deset minut.

Klasické kynuté knedlíky se hodí jen pro opravdové mistry kuchaře, kterým nevadí obětovat polovinu dne přípravě těsta a druhou půlku dne úklidu kuchyně. A to nemluvíme o tom, že těsto ne vždy vykyne podle vašich představ.

Jednoduché, levné a rychlé, co víc si přát

Naštěstí existuje velmi jednoduchý a levný recept na houskové knedlíky v hrnečku, který zvládne každý a vždy se povede. A co víc – je časově nenáročný, jelikož bleskové vaření zajistí mikrovlnná trouba. Co budete potřebovat?

Suroviny odměřujte pomocí hrnku o objemu 250 mililitrů. Nachystejte si jeden hrnek polohrubé mouky, jeden hrnek mléka, dvě vajíčka, dvě housky nebo rohlíky (mohou být tvrdší, budou se tak lépe krájet), lžičku prášku do pečiva a sůl podle chuti (přibližně jednu čajovou lžičku).

Dále budete potřebovat máslo nebo sádlo na vymazání hrníčků a hrubou mouku na vysypání, aby šly hotové knedlíky lehce vyklopit.

Pozor na kovové zdobení

Na čtyři knedlíky si tedy připravte čtyři vymazané a vysypané hrnky o objemu cca 250 mililitrů. Pamatujte na to, že musí být vhodné do mikrovlnné trouby, což znamená žádné zlaté zdobení a kovové části.

Rohlíky či housky nakrájejte na drobné kostičky, přidejte mouku, kypřicí prášek, sůl a vše promíchejte. Dále přimíchejte vejce a mléko a vypracujte těsto.

Vzniklé těsto bude mít tekutější konzistenci. Naplňte jím každý hrníček asi do dvou třetin, protože při ohřevu těsto nabude a zajisté pak nechcete ztrácet ušetřený čas drhnutím mikrovlnky.

Proveďte zkoušku špejlí

Hrnky s těstem vložte do mikrovlnné trouby a ohřívejte asi osm minut při výkonu 700 W. Pro jistotu, že jsou knedlíky hotové, proveďte zkoušku špejlí. Pokud na ní zůstane syrové těsto, je třeba v ohřevu ještě další minutu pokračovat.

Když jsou knedlíky hotové, vyklopte je z hrnečku. V tomto kroku pozor, abyste se hrnkem nespálili, nebezpečná je také horká unikající pára. Knedlíky ihned nakrájejte pomocí nože nebo nitě a podávejte.

Nejlépe chutnají knedlíky čerstvé, s vychladlými už tolik parády neuděláte, upozorňuje web Kuchařka pro dceru. Jelikož nejdou moc dobře ohřát, je třeba je sníst rychle ještě za tepla. S tím souvisí také hlavní nevýhoda hrnečkových knedlíků – nedají se moc uchovat do dalšího dne.

Obměňovat můžete formu i přísady

Dobu přípravy knedlíků je možné ještě zkrátit, pokud využijete silikonovou formu na bábovku nebo biskupský chlebíček. Odpadne tak potřeba vymazávání a vysypávání hrnečků. Akorát je potřeba délku ohřevu přizpůsobit velikosti zvolené nádoby.

Recept můžete různě obměňovat a vytvořit tak pokaždé jiný knedlík. Stačí si pohrát s přísadami. Přimíchat můžete třeba nakrájenou šunku nebo sýr či osmaženou cibulku. Knedlíky budou chuťově ještě lepší. Jestliže chcete trochu zdravější variantu, postačí do mísy dodat dvě lžíce nastrouhané karotky.

A pokud si potrpíte také na estetickou stránku jídla, přidejte do těsta bylinky. Skvěle se hodí například petrželka, pažitka nebo libeček. Knedlíky tak získají krásnou jarní barvu a na talíři budou působit jako z vyhlášené restaurace.

Máte averzi vůči kypřicímu prášku?

A co když nepatříte mezi příznivce kypřicího prášku v jídle? I v tomto případě existuje řešení, jen bude příprava o kapku delší a složitější.

Kypřicí prášek je možné vynechat, pokud oddělíte žloutky od bílků a z nich vyšleháte pevný sníh. Ten velmi opatrně vmíchejte do těsta jako poslední. Díky sněhu z bílků budou knedlíky krásně kypré.

Zdroj: apetitonline.cz, kucharkaprodceru.cz, bydlimekvalitne.cz, ireceptar.cz

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz